lördag 31 oktober 2020

Vandra Roslagsleden

Roslagsleden är en 19 mil lång led som sträcker sig från Danderyd i söder upp till Grisslehamn i norr. Det är en varierande led genom skog, odlingslandskap, samhällen, sjö och hav. Ibland går leden genom fantastiska vackra landskap och ibland via rätt trista partier med skogsvägar. En mix av lite gott och blandat helt enkelt.

De flesta start- och slutpunkter på etapperna går att nå med bussar, även om det ibland är lite trixigt att passa tider. Det finns en del vindskydd och fina tältplatser längs med leden och även andra boenden i närheten. Några gånger passerar man samhällen där det går att handla och även kaféer och restauranger på sina ställen. Ibland har vi tyckt att leddragningen varit lite slarvig, att vi fått gå mycket längs vägar i närheten av skogen där det känns som om det borde ha gått att hitta stigar i skogen istället. Vi är ju bortskämda efter många mil på Sörmlandsleden där det känns som om leddragarna varit mer kreativa. 

Vi har vandrat leden i olika omgångar genom åren. Den första etappen har vi passerat nästan varje vecka i 20 år på motionsturer i Rösjöskogen medan vi besökte de mest nordliga etapperna för första gången sommaren 2020. De flesta etapperna har vi gjort som dagsturer och åkt kollektivt så ofta det gått. Vi övernattade vid Domarudden när vi gick etapp 4+5 och de tre sista etapperna gjorde vi också med övernattningar, på Wik B&B och på Väddö Havsbad och Camping.

Läs våra inlägg från vandringarna längs Roslagsleden:

Etapp 1: Karby Gård - Danderyd


Etapp 2: Karby Gård - Örsta


Etapp 3: Örsta - Lövhagen


Etapp 4: Lövhagen - Domarudden


Etapp 5: Domarudden - Wira bruk


Etapp 6: Wira bruk - Penningby


Etapp 7: Penningby - Norrtälje


Etapp 8: Roslagsbro - Vigelsjö/Norrtälje


Etapp 9: Roslagsbro - Gåsvik


Etapp 10: Gåsvik - Sandviken


Etapp 11: Sandviken - Grisslehamn


Och så här ser statistiken ut för våra vandringar, i kilometer och antal etapper:Om man vill läsa mer, titta på kartor, få inspiration kan vi rekommendera de här länkarna:

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar