tisdag 31 juli 2012

Roslagsleden etapp 2: Karby gård - Örsta

Äntligen blev det av... Vi har länge planerat att fortsätta och gå på Roslagslededen. Vi har tidigare (för väldigt många år sedan) gått första etappen mellan Danderyd till Karby gård. På nätet (roslagsleden.se) finns lite information om leden. Man kan också köpa ett häfte med en karta. Själva häftet innehåller inte så mycket information men kartan är bra att ha och ett stöd då man ska planera.

Litet kort häfte om leden som går att köpa.

Etapp 2 mellan Karby gård och Örsta.

Vi tog bilen och parkerade vid Karby gård där det finns en parkering precis vi starten av etappen. Innan vi startad så började vi gå baklänges till geocachen Roslagsleden. Det var en chirp multi som sedan togs åt rätt håll. De första kilometrarna fram till Gullsjön har vi gått tidigare i olika geocaching-ärenden. Här finns massor av fort som vi idag gick förbi.

Spännande skylt men idag gick vi förbi.
Vi hittade massor av kantareller längs leden.

Vid Gullsjön finns det ett vindskydd och vi passade på att äta vår lunch på en bänk vid sjön.

Lunch.

Från Gullsjön fortsätter leden upp på Löttingekullen där det fanns ett stort bronsröse och kanske ledens vackraste sträckning. genom hällar och gles tallskog.

Löttingekullens topp 58,2 m

Leden över hällarna

Fint förråd och dass

Precis innan leden korsar väg 264 som går mellan Vallentuna och Täby fanns en rastplats. Eldplats, bord och ett litet vindskydd där man kunde övernatta. Tyvärr var det lite skräpigt i vindskyddet.

Rastplats.

Leden fortsatte sedan genom skogen och åskan mullrade runt omkring oss så vi sökte lite skydd mot regnet vid scouternas stuga St Ladängen.

St Ladängens stuga ger "lite" regnskydd

Efter stugorna kom man ut på ett rätt sandigt område och en stor "träborg" som vi tror används för paintball.

HQ är taget...

Härifrån blev det ganska dålig led och stig. bitvis var den sönderkörd av motorcyklar. när vi närmade oss Angarn och Örsta övergick skogsstigen till att vandra längs fält i meterhögt gräs. I dag när det hade regnat gjorde det att vi blev dygnsura om skorna.

Sönderkörd led, dessutom väldigt blött.

Leden går längs fälten fram till Angarnssjöängen

Efter fika vid Örsta tog vi bussen tillbaka till Karby gård via Vallentuna.

Fikapaus innan bussturen tillbaka

Angarnssjöängens naturreservat

SMS biljett då remsan inte var giltig längre.

Slutomdömet var att naturen längs den här etappen var så där, de sista 4-5 kilometrarna gick genom blöt och tråkig skog och den allra sista biten genom högt gräs. Rastplatsen i Örsta var däremot jättefin.
Det var enkelt att åka kommunalt mellan etappens start och slut.

Vi har gått samtliga etapper längs Roslagsleden, läs alla inlägg här:

/CJ

5 kommentarer:

 1. Hej Team Vildmark!

  Jag borde ha lusläst er beskrivning av etapp 2 innan jag tog och gick den där sträckan. Instämmer i att naturen var sådär. Även om jag hade mer tur med vädret än vad ni hade. Ni kan titta på bilderna och jämföra om ni vill.

  http://www.tomatsallad.nu/roslagsleden-taby-ip-till-angarns-kyrka-ar-stigen-delvis-sonderkord/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt blogginlägg med fina kort!! Det verkar inte som om leden blivit bättre omhändertagen sen vi gick där. Men det är klart, det är ju alltid härligt att få komma ut och vandra :-) Det fanns många andra trevliga inlägg på tomatsallad.nu också så vi läser vidare, tackar!

   Radera
  2. Hejsan,
   Ja det verkar vara sisådär med underhållet men det är ju ändå trevligt att vandra ändå :-). Jag håller på och botaniserar lite bland era promenader och får lite idéer till andra turer. Känner ju igen en och annan sten - tror vi trafikerar delvis samma stigar!

   Radera
 2. Hej!
  Jag o min sambo bor i skåne och brukar vandra skåneleden. Nu ska vi besöka mina föräldrar i vallentuna och blev lite sugna på att vandra en del av roslagsleden. Vi var inne på karby gård - örsta. Men den blev lite halvsågad av dig känns det som? Men jag ser ingen annan sträckning i din blogg som får höga betyg heller. :) Vad tycker du? Vi har tyvärr bara barnvakt en dag, och vi tänker oss ca 13-15km. Vilken sträcka rekommenderar du? Vi gillar mest orörd skog o lite mindre stigar och komma lite djupt in i skogen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det är ju alltid trevligt att vandra så alla etapper funkar ju! Men vissa är mysigare än andra... Etappen Karby - Örsta är helt okej, vissa partier är riktigt fina med orörd skog men tyvärr är leden sönderkörd vissa sträckor. Etapp 4+5 har vi inte gått eftersom det är lite bökigt att ta sig kommunalt till Domarudden, men vi hoppas gå dom i höst. Etapp 6 från Wira Bruk är väldigt fin (och så kan man börja med en räkmacka på fiket där!), men lite lång för er 22 km. Det går dock att avsluta i Bergshamra och ta bussen tillbaka därifrån, det kanske kan funka för er? Annars kanske etapp 8? Den är 14 km och det går utmärkt att parkera i Norrtälje och ta bussen norrut till Drottningdal. Mycket skog, även om stora delar går på traktorvägar mm. Mitt bästa råd är att inte fundera för mycket - viktigast att vandringen blir av :-)

   Radera