lördag 12 maj 2018

Roslagsleden etapp 5: Domarudden - Wira bruk

Det här blev dag två på vår vandring längs etapp 4 och 5 på Roslagsleden. Efter en skön övernattning i stuga vid Domarudden gav vi oss iväg vid 9-tiden på den 20 km långa etappen mot Wira bruk. Den första delen har vi vandrat förut, det går nämligen att göra en trevlig rundslinga på runt 8 km från Domarudden. Då tar man den första delen av etapp 5, sen när man når ett vägskäl med skyltar mot Domarudden så tar man en stig via rastplatsen Mysslingen som sen ansluter till slutet på etapp 4 tillbaka till Domarudden. En bra dagstur som A gjorde tillsammans med juniorerna i teamet för några år sen Äventyr 17: Domarudden x2.

Första delen efter Domarudden går genom en fin skog, enda nackdelen är att leden går via träskmarker och är delvis sönderkörd av cyklar så det är rätt lerigt. Efter en längre tur på bilväg viker leden av på en mindre skogsväg. Sen går större delen av etappen genom skog på mindre stigar. En riktigt trevlig etapp! Vi vilade en stund vid vinskyddet vid Oppsjön. Vindskyddet ligger en bit från sjön och det är inte så lätt att ta sig ner till vattnet, det är en rätt igenväxt sjö. CJ försökte ta sig ner till vattnet, men trampade ner med ena benet och kom tillbaka med lera upp till låret! Tur att det var en varm dag så det torkade rätt snabbt.

Utvilade men lite möra i kroppen ger vi oss av mot Wira bruk

Badplatsen vid Domarudden, lugnt och stilla på fredagsmorgonen


Här kan man vika av och återvända mot Domarudden för en trevlig rundslinga


Framme vid vindskyddet vid Oppsjön

Nötter och vatten ger ny energi Efter en kort vandring via ett sommarstuge-område så var vi tillbaka i skogen. Vi passerade flera sjöar och fina hällmarker. Strax innan sjön Mörtvättern åt vi lunch vid några vackra klipphällar med fina vyer. Idag blev det tortellini med ost. Nu började det kännas i kroppen att vi gått i två dagar med ryggsäckar och rätt ansträngande terräng. Kängorna kändes hårda, byxorna för varma och ett knä började krångla. Fantastiskt bra att ta några såna här pass innan sommarens fjällvandring för att se vad kroppen klarar av, och att utrustningen fungerar. Några justeringar behöver vi göra till nästa gång.

Vi fortsatte i lite långsammare tempo, det är en lång etapp på 20 km som våra trötta kroppar skulle klara av. På kartan såg det nu ut som om det skulle vara ett tråkigare parti på väg, men det var en trevlig grusväg som passerade gårdar, fina hagar och ängar så det var lätt att vandra. Sista pausen blev vid vindskyddet vid sjön Viren. Rätt ocharmig plats, kanske mer tänkt som rastplats för bilburna? Vi loggade geocachen Wiren och fortsatte sen sista biten. Slutspurten går längs den stora vägen mot Wira bruk, men med en fin avstickare in i skogen innan man är framme vid etappslutet. Tyvärr var kaféet stängt, men toaletterna var öppna så det gick bra att fylla på vattenflaskorna.Två nyanser av RoslagsledenVackra vyer ner mot sjön Viren

Framme vid Wira bruk, ett intressant besöksmål i sig, speciellt när konstsmedjan och kaféet är öppet

Här vilade vi en stund innan vår buss plockade upp oss för färden hemåt. Mycket nöjda med vår helgtur och bäst betyg fick dagens etapp. Bra tips om du vill vandra Roslagsleden är boken Vandra Roslagsleden tillsammans med papperskartan över Roslagsleden. Kartan är utmärkt att ha med under själv vandringen, och boken är mer användbar för att förbereda sig innan.

Vi har gått samtliga etapper längs Roslagsleden, läs alla inlägg här:

/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar