lördag 31 oktober 2020

Friskvårdsguide med Utemaningen

En regnig vårdag tog jag mig till Hellasgården för att spendera en dag med Bosse på Utemaningen och hans kurs Friskvårdsguide.  Jag har följt Bosse på nätet ett tag sen vi träffades på en nätverksträff förra året. Han jobbar med friskvård genom naturen, att hitta lugn och fokus i skogen men också använda skogen som ett utegym för rörelse. Jag gillar verkligen hans inställning att det ska vara enkelt att våga sig ut, och också enkelt att våga guida andra. Det finns ju längre program och utbildningar för att kunna jobba med att guida människor i naturen, men den här dagen ger ett första steg utan att krångla till det. 

Dagen var upplagd i olika block. Första delen var en incheckning där vi fick komma i stämning, presentera oss och lära oss mer om naturvägledning. Vi gjorde en tyst vandring runt Hellasgården och det var fascinerande hur fort det går att lämna den stressiga staden bakom sig och komma in i ett lugn. Sen fick vi uppleva en guidning med hjälp av Bosse med flera olika moment, för att vi skulle få känna och se hur en guidning kan gå till och hur man kan komponera ihop ett bra flöde. Efter lunchen var det sen dags för oss deltagare att prova på att guida själva. Jag testade då på hur jag skulle kunna använda något av detta i en kontorsmiljö, jag gjorde en övning för att checka in inför ett möte med hjälp av naturen. 

Det finns så mycket som jag gillade med den här dagen så jag vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta den. Att den var så praktiskt upplagd, det är bara att ta med sig konkreta övningar och köra själv. Att den gav mersmak i form av tips på länkar, forskning, böcker att lära sig mer av om man vill. Att Bosse generöst bjöd på berättelser, tips, tankeväckande frågor. Och främst för att miljön kändes så trygg med en inkluderande grupp, det var enkelt att dela funderingar, reflektioner, farhågor, idéer utan prestige eller värderingar. Jag är rätt duktig på att läsa och hitta inspiration på egen hand men det är något som händer när man också utvecklas i grupp. När man associerar via andra, när man kan provtänka högt och få respons och fler perspektiv. Tankar fördjupas, kunskap blir mer bestående.

Mitt främsta syfte med kursen var att själv bli duktigare på att praktisera mindfulness i skogen. Att inte alltid bara vara på väg och i rörelse, utan också våga stanna upp. Sitta still på en stubbe och vara nyfiket uppmärksam. Att inte bara vara i naturen utan också lära känna den. Men jag ser också att jag i framtiden skulle kunna använda det i mitt jobb som facilitator och coach. Kanske går det att gifta ihop mitt friluftsintresse med mitt företagande, möjligheterna är oändliga! Första steget blir att våga köra en egen guidning, får kanske börja med några i bekantskapskretsen för att testa.

Alla foton är tagna av en av deltagarna på kursen, fotografen David Sahlberg.


Fotograf: David Sahlberg.

Vill man få mer inspiration så kan jag varmt rekommendera Bosses nyhetsbrev, Veckans myrsteg. Det enda nyhetsbrevet som ger mig ett stort leende på läpparna när det dyker upp i inboxen. 

/A

2 kommentarer:

 1. Halloj!
  Nu hittade jag den här artikeln. Vad kul att du gillade kursen och har beskrivit din upplevelse så målande!
  Lycka till med fortsatt stubbsittning, guidande och att använda naturen mer i ditt jobb.

  /Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Bosse! Har precis varit ute och kurat skymning efter ditt tips i senaste Veckans myrsteg! //Annika - Team Vildmark

   Radera