onsdag 8 augusti 2012

Roslagsleden etapp 3: Örsta - Lövhagen

Vi fortsätter vår tur längs Roslagsleden och använde en ledig semesterdag till att vandra etapp 3, 16 km från Örsta till Lövhagen. Här valde vi att parkera bilen i Lövhagen och ta bussen tillbaka till Örsta för att sedan vandra norrut mot Lövhagen. Smidigare med parkering vid Örsta, men vi fick för oss att vi gärna ville vandra åt "rätt" håll så därför blev det så. Också bra att ta bussresan först så man inte behöver passa en buss på eftermiddagen utan kommer direkt fram till bilen. 

Vi värmde upp innan vandringen med att logga två geocacher, favoriten blev den här gamla milstenen mitt i en kohage längs den Gamla Norrtäljevägen.


Geocache loggas!

Första sträckan av etappen går genom Angarnssjöängens naturreservat, här är vackert med böljande åkrar och våtmarker med mycket fåglar. Vi såg några rovfåglar cirkla över sjön, synd att vi fortfarande inte lärt oss känna igen fåglar... Ett geocachingstopp blev det, Pippitime på en oerhört vacker kulle mitt i kohagen, trots CJs koskräck så gick det bra, kossorna höll sig på avstånd. 

Hit har vi återkommit senare och vandrat Angarnssjöängen runt.

Nästa sträcka gick längs grusvägar på landet för att sen ta sig in genom samhället Karby. Vi passade på att proviantera i affären där, lite för att fylla på snacks-förrådet men mest för att skaffa en kantarellpåse!


Tomt i fågeltornet idag

Vackert vid Angarnssjöängen

Fina landsvägar i vackert väder

Vi tog lunch i en skogsglänta strax innan Karby, men ett annat bra rastställe hade varit hembygsgården Kvarnstugan utanför Karby. På söndagar på sommarn är det kafé där, men även fast det var stängt var det en vacker plats med en kvarn av annorlunda modell, en sk skenkvarn. Och visst fanns det en geocache där också! Väl hemma hittade jag en ljudguide över området i form av en charmig radioteater, vilken service - nu vet jag tack vare "Karby-Johan" en massa mer!

Skenkvarnen

Enligt broschyren om Roslagsleden skulle vi nu vandra genom "orörd vildmarksterräng". Hmm... Kanske inte helt korrekt beskrivning, eftersom stigen länge gick parallellt med E18 för att sen tjänstgöra som crossbana. Men några vackra kilometrar fick vi med fin skog, speciellt den sista delen, dock fick vi väl aldrig så mycket vildmarkskänsla på den här etappen. Strax innan Römossen finns ett vindskydd där vi hade fikapaus och vilade benen en stund.

Orörd vildmark 1

Orörd vildmark 2

Fikapaus vid vindskyddet, med logg av arkiverad, dyngblöt cache

Blöt passage under E18

En ljuspunkt på etappen var att det fullkomligt kryllade av kantareller - som växte mitt i leden så så värst mycket trafik kan det inte vara här. Det gjorde att turen tog lite längre tid, det bara går ju inte att blunda när man går förbi så vackra svampar!


Sammanfattningen då - fint i början runt Angarn, några fina sträckor mot slutet, en handfull geocacher att göra avstickare till, annars ganska mycket civilisation och mindre vildmark. Sträckan kan ni se på kartan nedan. Hoppas nästa etapp bjuder på mer naturupplevelser!Vi har gått samtliga etapper längs Roslagsleden, läs alla inlägg här:

/A


3 kommentarer:

 1. Vad trevligt ni skriver, man blir alltid inspirerad av att läsa.

  mvh Helena/Geocachartjejen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helena! Hoppas bloggen kan inspirera till några vandringar eller geocachingturer.

   Radera
 2. Hmmm. Den där sträckan står på tur. Men jag vet inte om jag vill ha mer motorcrossbanor...

  SvaraRadera