lördag 21 september 2013

Roslagsleden etapp 7: Penningby - Norrtälje

Det var ett år sen vi gick etapp 6 på Roslagsleden, så idag var det hög tid att gå ytterligare en etapp. Den här gången startade vi på samma plats som vi slutade förra gången, nämligen Penningby. Där börjar etapp 7 mot Norrtälje. Vi valde att parkera i Norrtälje och sen tog vi buss 621 tillbaka mot Penningby. Som vanligt tycker vi det är skönt att inte behöva passa en buss, utan istället gå tillbaka mot bilen.

Området runt Penningby är vackert med det märkligt formade slottet, och den här gången hittade vi geocachen Penningby som vi inte hittade förra gången vi var här.


Penningby slott

Den här sträckan går nästan helt på grusvägar, det är bara några kilometer som går på skogsstigar. Nu brukar vi vara skeptiska till att vandra på vägar, men det här är en fantastiskt vacker tur ändå. Grusvägarna slingrar sig fram i ett fint landskap med några enstaka gårdar, fält, får, kossor och skog. Och vägarna är inte särskilt trafikerade så det är en fin sträcka. Vi träffade faktiskt inte en enda vandrare längs vägen förrän vi närmade oss Norrtälje - trots en helt underbar höstdag.
Efter att ha gått genom en vildvuxen allé gick vi på en asfaltsväg en bit mot Länna kyrka. I boken Vandra Roslagsleden finns tipset att man kan göra en avstickare till Länna by som har en del sevärdheter. Men eftersom sträckan är rätt lång i alla fall (22 km) så valde vi att hoppa över det. Däremot svängde vi förbi med bilen på vägen hem för att göra lite sightseeing och geocaching. Och det är en charmig by där kyrkan ligger vackert ner mot vattnet, så väl värt en liten extra tur. Vi missade dock att inspektera det charmiga Silverdasset som ska finnas vid Prästgården.

Uppdatering 2020: Vindskyddet vid Fäglasjön är borttaget och här gör leden numera ett avbrott på begäran av markägaren, dvs sträckan är inte längre markerad mellan Länna och Sågen. Enligt uppgift så pågår diskussioner med andra markägare om att dra om leden. Det går fortfarande att passera, allemansrätten gäller ju även här, men enligt andra vandrare så sitter det varningsskyltar om lösspringande hundar. 

Efter Länna vägskäl fortsätter man på grusväg, men nu på en mer övergiven väg. Här finns fanns ett vindskydd vid sjön Fäglasjön där vi passade på att äta lunch. Vindskyddet ligger lite ovanligt precis längs med vägen, men med fin utsikt över sjön. Och CJ utbrast sitt obligatoriska "Hit skulle man åka med scouterna!" - det brukar gälla alla vindskydd vi passerar...


En stund efter vindskyddet vek leden äntligen in i skogen, nu längtade vi efter lite riktig skogsvandring. En bit in i skogen finns ytterligare en rastplats högt upp på en kulle med utsikt över nästa sjö, Kyrksjön. Så självklart blev det paus här också.

Utsikt från rastplatsen vid Kyrksjön


Coolt sammanvuxet träd med en tall och en gran

Sista delen av leden går inne i Norrtälje, där leden följer strandpromenaden in till Norrtälje. Här blev det lite extra dramatik när vi hittade en plånbok mitt på vägen med innehållet utspritt över hela vägen. Efter lite detektivarbete lyckades vi få tag på kvinnan som blivit av med den. Men det var ingen ficktjuv som vi trodde utan hon hade lagt plånboken på taket när hon tankade...  Hur som helst så blev hon lycklig att få tillbaka den!
Liten avstickare för att posera framför flygplan och bunker

Leden fortsätter sedan genom hela Norrtälje till slutet i Vigelsjö. Här valde vi dock att hoppa av leden i Norrtälje när vi passerade Åtellet där vi skulle tillbringa natten. Vi firade att vi klarat av ytterligare en etapp av Roslagsleden med en vällagad middag på Restaurang Ett Glas i Norrtälje!

Vi har gått samtliga etapper längs Roslagsleden, läs alla inlägg här:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar