onsdag 12 augusti 2020

Roslagsleden etapp 10: Gåsvik - Sandviken

Sommaren 2020 innebar ju justerade semesterplaner för de flesta, så vår fjällvandring byttes mot andra upplevelser i närområdet. Och att gå klart Roslagsleden blev just en sån upplevelse. Vi gick etapp 9-11 på tre dagar, bloggen beskriver etapp för etapp.

Etapp 10 är 9 km, startar i Gåsvik och går längs Väddö kanal upp till Älmsta och sen rakt ut mot kusten och campingen vid Sandvik. Vi gick den under en lång dag som startade i Söderby Karl med 15 km längs etapp 9 först, så totalt blev hela dagen runt 26 km. Vi lämnade Gåsvik och startade etapp 10 någon gång efter lunch. Här går leden längs med Väddö kanal, ibland precis vid vattnet och ibland en bit in i skogen. Lättgånget och trevligt, här mötte vi för första gången på turen en del folk som var ute och promenerade och vi kunde dessutom titta på båtarna som tuffade förbi. Strax innan Älmsta passerade vi Sjöfartsmuséet, men eftersom vi ändå hade en lång dag så skippade vi det den här gången. 

I Älmsta vilade A en stund på en bänk medan CJ gick bort till ICA och kompletterade middagen med några inköp, och så blev det glass för att få lite ny energi innan sista delen på vandringen. När vi vilade på parkbänken cyklade två gamla bekanta förbi också, ett roligt sammanträffande! 

Sista delen kändes mest som en transportsträcka när vi tittade på kartan, men delen som gick via naturreservatet Storängen gick genom fina hagar och ängar. Där träffade vi också på den här vandringens enda kossor, men de låg och vilade i solen och lät oss snällt passera. Sen var det grusväg fram till campingen där vi checkade in i kvällens boende, stugan Torpet med utsikt över badplatsen och havet. Det blev en skön kväll med svamprisotto på stranden vid den här lugna campingen. 

Sammanfattningsvis är etapp 10 en vandring med inte särskilt mycket vildmark men ett fint sätt att uppleva Roslagens kustsamhällen med båttrafik och skärgårdskänsla. 

Kvällspromenad vid campingen för att inspektera bunkrar


Torpet, vår sovplats för kvällen

Efterrätt: Kaffe, whiskey och godis

Fantastisk kvällshimmel och horisont


Vi har gått samtliga etapper längs Roslagsleden, läs alla inlägg här:

/A

2 kommentarer:

  1. Rolig berättelse, fina bilder. Särskilt den sista solnedgångsbilden är helt underbar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! CJ hälsar att det faktiskt var en soluppgång :-) Det var hur som helst en fin tur!

      Radera