lördag 7 april 2018

Roslagsleden etapp 1: Karby Gård - Danderyd

Första etappen på Roslagsleden går genom skogar som vi vistas i nästan varje vecka när vi är ute och går eller springer. Och vi har vandrat den här första etappen helt och delvis många gånger, men det har aldrig blivit någon beskrivning här på bloggen. Så nu är det dags! En riktigt ruggig februaridag tog vi bussen till Karby Gård där etappen slutar och vandrade söderut mot etappstarten. Det hade smakat gott med en kopp kaffe på Karby Gård innan vi började, men tyvärr hade inte kaféet öppnat ännu.

Vi gick alltså i motsatt riktning för att det passar oss bättre med kollektivtrafiken. Första delen går genom skog mot Vallentunasjön och Såstaholm. Det är en fin del av sträckan längs med sjön. Men när vi gick var det riktigt blött så vi fick göra några omvägar för att kunna ta oss fram. På den officiella Roslagsleds-kartan finns det ett vindskydd vid Vallentunasjön, men vi tror det bara ska vara en grillplats för något vindskydd har vi inte sett till där. Däremot finns det ett par grillplatser längs sjön. Den här dagen var det dock lite blåsigt så vi valde att sätta oss inne i skogen och gjorde en enkel lunch.

Starten för etapp 1 vid Karby Gård

VallentunasjönHär var det översvämning på leden

Vi tog en annan bro över vattnet vid Såstaholm

Skogsröjning... Vi fick hoppa på stockar för att ta oss över vattnet.

En enkel friluftsmat är Daverts "varmakoppen", lite matigare än bara soppa och dessutom ekologisk, som vi bunkrar upp när vi är i Tyskland (här äter vi Noodle Cup Tomatensauce)

Efter Vallentunasjön får man gå en kort bit längs vägen, över motorvägen mot Hagby gård. Här går leden genom hästhagar en bit för att sen vika in i skogen igen. Vid Käringsjön finns ett vindskydd där vi tänkte ta kaffepaus men det var redan upptaget så vi vandrade vidare. Leden gör en omväg förbi en runsten innan den kommer fram till sjön Fjäturen. Strax efter Fjäturen finns ett nytt vindskydd, som blev utmärkt för fika.

Leden går sen över en kohage vid Södersätra innan den ansluter till motionsspåret. Här har man valt att lägga leden längs med motionsspåret, medan vandringsleden Rösjön runt har en mycket finare dragning in i skogen och sen längs med Rösjön. Så, vi rekommenderar att ni väljer den blå markeringen efter kohagen eller helt enkelt tar er ner mot sjön och följer stigen längs vattnet. Båda lederna möts sen vid Rösjöbadens Camping för sista delen av Roslagsleden.

Vi var rätt nöjda och lite frusna när vi kom fram till campingen så vi valde den här dagen att avbryta vandringen där, och ta bussen tillbaka till Sollentuna Centrum. Men eftersom vi förstås vill ge korrekt information till våra kära bloggläsare så återkom vi till leden en månad senare och gick klart etapp 1.
Blöt och risig skog runt Käringsjön


Fika vid Fjäturens vindskydd


Vi beundrade runstenen förstås

Här går vi längs med Rösjön istället för motionsspåret

Fina(?) blomsterarrangemang vid Rösjöbadens Camping

Del 2 - Från Danderyd till Rösjöbadens Camping

En tidig söndag var det dags att avsluta etapp 1 med den södra delen. Vi tog buss 607 till hållplats Rinkeby Västra, här är starten på Roslagsleden. Första delen går genom fin skog och passerar i kanten av en golfbana innan den sen kommer ut på motionsspåret. Det finns gott om stigar i skogen, så lite dålig fantasi är det att använda motionsspåren som inte är så roliga för en vandrare. Men sen kommer det tristaste partiet, leden är omdragen efter att man grävt ner en kraftledning i området. Vi slipper tråkiga elstolpar men de närmaste åren kommer det vara ett sår i naturen. Vi upptäckte dock efter ett tag att den gamla dragningen av leden finns kvar med orangea markeringar, så om man vill slippa gå på den nya vägen så kan man gå parallellt i skogen istället.

Strax innan Rösjöbadens Camping så blir det skogsstigar igen, och en kort bit på villavägar innan man är framme vid badplatsen. Väl framme vid campingen så gick vi upp till busshållplatsen och gav oss av hemåt.

Portalen är rätt skamfilad och skulle behöva lite omvårdnad (uppdatering 2020: Nu finns en ny fin skylt på plats har vi sett!)


En rätt trist del av RoslagsledenHalt i leden idag

Vad blir betyget då? Jo, den norra delen runt Vallentunasjön och Käringsjön är bland de finaste på Roslagsleden, och väljer man sen det blå spåret vid Rösjön så är turen fortsatt fin. Den södra delen vid Danderyd är däremot inte vår favorit, mer en transportsträcka.

Vi har gått samtliga etapper längs Roslagsleden, läs alla inlägg här:

1 kommentar: