måndag 19 oktober 2020

Vandring i Lina naturreservat, Södertälje

Ett av de mest stadsnära och lättillgängliga naturreservaten i Södertälje är Lina naturreservat. Vi tillbringade några timmar en eftermiddag för att för första gången göra bekantskap med naturreservatet. Det är ett rätt stort och välbesökt reservat med flera olika markerade stigar så det finns en hel del kvar att upptäcka. 

Vi parkerade i östra delen vid Mora torp. Här finns en utställning över Södertäljes alla naturreservat som vi varmt kan rekommendera. Och ett fint vindskydd och grillplats med staket runt för att skydda från betande kor. Vi tog fika vid torpet innan vi gick vidare för att utforska området. 

Från Mora torp följde vi den rödmarkerade stigen vidare fram mot det gula Kulturspåret. Det spåret tog oss fram till Linasjön och fågeltornet. Det var inte direkt trångt i naturen men ändå rätt gott om andra vandrare och besökare som var ute och strosade i naturreservatet. Vi kunde lukta oss till att grillplatsen på andra sidan sjön användes. Så här års är det ju inte så gott om fåglar, men vi klättrade ändå upp i tornet för att få lite fågelperspektiv på upplevelsen. Kulturspåret fortsatte sen med olika stopp längs olika kulturhistoriska lämningar, som torpargrunder och fornlämningar. Vi rörde oss genom skog och öppna hagmarker med hasselsnår. 

Framme vid huvudparkeringen för naturreservatet lämnade vi Kulturspåret och gick vidare till den blåmarkerade Våtmarksstigen. Här var det en helt annan miljö, mer tät och skräpig vegetation längs en slingrande å. Det här är nog en upplevelse på våren när vattnet porlar och växtligheten är så där frodigt grönt. 


Läs mer om Lina naturreservat på Södertälje kommuns webbplats eller Naturkartan. Och för en bra sammanställning av naturen i Södertälje, se den fina och användbara Utflyktsguide till naturreservat och utflyktsmål i Södertälje.  

/A

2 kommentarer:

  1. Verkar vara ett mysigt område, tack för tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, väldigt mysigt och också stort plus för att det är lättillgängligt, det är inte alltid man hinner ut i vildmarken så då är det bra med natur nära stan.

      Radera