söndag 28 oktober 2012

Roslagsleden etapp 6: Wira bruk - Penningby

Denna fantastiskt vackra höstdag var som gjord för en vandringsdag. Och varför då inte ytterligare en etapp på Roslagsleden, närmare bestämt etapp 6, 22 km från Wira bruk till Penningby. Så, vi tog bilen till Penningby och parkerade vid det annorlunda slottet Penningby slott. Sen tog vi bussen tillbaka mot Kullabyn och en knappt 2 km promenad till starten vid Wira bruk.

Det dröjde nästan en timme innan vi kom iväg, en smarrig räkmacka och ett par geocachar Roslags-Kulla kyrka och  Wira Bruk sinkade oss rejält men snart var vi på väg.

Den här etappen går igenom väldigt varierande terräng, skogsvägar, hällmarker, tät skog, landsvägar, kulturminnesmärken mm. Tack vare variationen blev det ett gott betyg! Och det är klart att det underbara soliga höstvädret bidrog till en extra bra upplevelse! Det hade varit minusgrader under natten så det var fruset vissa sträckor, annars var det rätt geggigt i leden. Det finns knappt några spänger, så stövlar eller bra kängor är ett måste.

Penningby slott, här parkerade vi och avslutade etappen. Men vi hittade aldrig någon etappskylt som brukar finnas  i början/slutet av varje etapp...

Värmer upp med att logga en geocache.

Vacker träkyrka vid Roslags-Kulla, en bit från starten vid Wira bruk.

Vi tar en liten tur och utforskar Wira bruk innan vi ger oss av.

Många hästar såg vi under dagen, och dessutom ett par örnar (?) och en hel drös hundar.

Vi passerade gränsen mellan Österåker och Norrtälje.

Lunchpaus vid en jaktstuga med vacker utsikt över åkrar i solen. Men inga jägare ute idag tack och lov!

Här spelar Näcken vid Kvarnstugan i Bergshamra.  Perfekt för en fikapaus. Just idag hade man haft städdag vid gården så området var välstädat! Men vi kom försent, så det var lugnt och tyst runt gården.

En av dagens höjdpunkter. Grevinnans Rå där 4 socknar möts, på skyltarna är de olika socknarna utmärkta.

Vid Grevinnans Rå finns också den här fina raststugan där det går att övernatta. Den såg ut att vara i fint skick. Det finns en öppen spis, men vi såg ingen ved. 

Det hade hunnit bli mörkt när vi efter totalt nästan 25 km var tillbaka vid bilen i fullmånens sken.

Klart godkänt alltså - en spännande etapp med varierande landskap och mycket att se. Etappen är rätt lång, men den går att korta av genom att börja/avsluta vid Bergshamra dit det också går bussar.

Vi har gått samtliga etapper längs Roslagsleden, läs alla inlägg här:

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar