söndag 4 oktober 2020

Nytorpsravinen och Herröknanäs, naturreservat i Gnesta

En höstdag utforskade vi två naturreservat i Gnesta, först Nytorpsravinen och sen vidare till hagmarken vid Herröknanäs. De här naturreservaten ligger nära varandra så det fungerade bra att besöka bägge på samma tur. 

Vi parkerade vid besöksparkeringen för Nytorpsravinen. Härifrån går en blåmarkerad slinga genom skogen, ner till sjön Misteln och sen vidare längs med ravinen och bäckfåran. Enligt Länsstyrelsen är det här "en av länets intressantaste växtlokaler". För att få den där riktiga djungelkänslan och beundra den frodiga växtligheten är det nog försommaren som är bästa tiden. Så här på hösten är det lite mer visset och sparsamt med blommor, bäcken i ravinen var också helt torr. Men det var fortfarande absolut en trevlig promenad, och fint att vila en stund vid rastplatsen ner vid sjön. 
Efter Nytorpsravinen åkte vi några minuter och parkerade vid Herröknanäs. Nu hade himlen blivit oroväckande grå, men vi chansade att vi skulle klara oss från regnskurarna. Herröknanäs är en helt annan naturupplevelse. En halvö med ett jordbrukslandskap med betesdjur och fantastiskt majestätiska lövträd utspridda på de öppna markerna. Här följde vi en omarkerad stig över hagarna ner mot vattnet. Väl ute vid spetsen på halvön kom den befarade regnskuren samtidigt som solen sken fullt, en rätt häftig upplevelse. Men ingen fara, det gick fint att vila under ekarna och hasseln en stund tillsammans med fåren tills regnet drog vidare. Herröknanäs blev favoriten helt klart, väldigt fint område att långsamt strosa omkring i. Nytorpsravinen kanske vi återbesöker en vår och ser hur upplevelsen blir då. 

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar