lördag 21 november 2020

Norrgårdsslingan på Ingmarsö

Under en grå höstvecka passade vi på att utforska Ingmarsö i Stockholms mellersta skärgård. Det blev många timmars vandring runt ön. En av de markerade lederna på Ingmarsö är Norrgårdsslingan, en 4 km rundslinga mitt på ön runt inmararna Storträsk och Lillträsk. 

Vi gick slingan i lite olika varianter under flera dagar. Det går nämligen mängder med stigar i området, så det går utmärkt att variera och välja både längre och kortare turer. Leden är markerade med hyfsat diskreta blåa markeringar på träden. 

Första gången så gick jag turen ensam och började då vid Norrgårdens B&B. Därifrån följde jag vägen fram till Lurkan, öns bygdegård. Här finns en skylt som leder bakom huset och fram till leden. Här var det lite svårt att hitta första biten, men det går att gå ut på vägen istället eftersom leden går parallellt med grusvägen. Jag gjorde en avstickare till badplatsen vid Femsund för en kaffepaus och sen vidare på min vandring. Här gick jag och pratade med en kompis i telefon och missade att leden svängde in i skogen, så jag gick vidare tills jag upptäckte att jag var framme vid Kålgårdsön! Där stannade jag och njöt av havsutsikten en stund innan jag vände tillbaka för att leta på leden igen. 

För Norrgårsslingan svänger alltså in i skogen strax efter badplatsen, precis innan en grind. Här blev det vandring i fin hällmark en stund för att sen gå över till mer stökig träskmiljö. Framme vid "stora" vägen så vänder leden tillbaka nästan direkt ner mot Norrgården igen. Strax innan man kommer fram till Norrgården finns ett vägskäl där man kan följa leden mot Femsund via Kvarnängen eller sikta på Norrgården.

Som sagt var går det ju utmärkt att hitta egna stigar att vandra på, men den här blåmarkerade leden ger en trevlig tur att utgå ifrån som grund. En variant vi gjorde en dag var att följa "stora" vägen österut mot Brännängen och där vika av söderut genom skogen, upp för Trötta bens backe ner mot Femsund och sen ta Norrgårdsslingan tillbaka. 


Vi ska göra några fler blogginlägg från andra vandringar på Ingmarsö, så håll utkik!

Mer inspiration:

  • Boken Vandra i Stockholms skärgård av Gunnika Isaksson-Lutteman beskriver flera bra vandringstips på Ingmarsö med kartor. 
  • Ingmarsö.se har mycket information och länkar till olika sevärdheter och företag på ön, som Norrgårdens B&B, Ingmarsö Krog och Ingmarsö Gästhamn. 
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar