lördag 30 januari 2021

Turingeleden, Nykvarn

En led som vi haft på att-göra listan ett tag är Turingeleden i Nykvarn, som inte ligger långt hemifrån oss. Den består av två kortare slingor, den norra slingan via Bolby hagar är 3,7 km lång och den södra via Brygghusviken är 1,7 km. Den här vinterdagen valde vi att gå den längre norra slingan, så vi får återkomma och rapportera från slingan till Brygghusviken. 

Vi parkerade vid Vidbynäs golf och gav oss iväg genom snön. Det här är välbesökta trakter nära samhället Nykvarn så även fast det snöat en del var det hyfsat lätt att gå i den upptrampade stigen. Vi gick motsols på leden för att avsluta ner mot sjön Turingen. Stigen är fint markerad hela vägen och lätt att hitta. Det går att korta av turen och tidigare vika ner mot Turingen, då följer man blå markeringar och skylten Bolbyslingan. 

Längst uppe i norr kan man göra en kort avstickare till en rastplats ner mot sjön, det blev vårt fikaställe. Sista biten längs sjön är den mest välbesökta, här finns två vindskydd och ytterligare en grillplats på bara några hundra meters avstånd. Den dagen när vi var här var det precis påfyllt med ved i vedförrådet som finns längs söderut innan första vindskyddet. 

På informationsskyltarna kunde vi läsa att det finns planer att binda ihop Turingeleden söderut med Sörmlandsleden och norrut med Täljeleden (som vi vandrade förra året), då kan man få till riktiga långturer här i området. Leden är ett bra exempel på en fin stadsnära vandring, ingen vildmark men ändå skön skogskänsla trots närheten till bebyggelse. Och plus för de fina rastplatserna. Läs mer om Turingeleden på Nykvarn kommuns hemsida, där kan man också ladda ner en broschyr med karta: Turingeleden

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar