onsdag 6 januari 2021

Äventyrsstigen vid Lida Friluftsgård

När vi skulle vandra klart etapp 6 på Sörmlandsleden så passade vi på att göra en längre vandring genom att också gå Äventyrsstigen från Lida Friluftsgård. Det finns gott om både vandringsleder och motionsspår runt Lida, och den här leden är ca 9 km och går runt sjön Getaren. Det visade sig att den här leden blev en av de mest ansträngande vi vandrat i år, väldigt backigt, många träd att klättra över, blött och geggigt med goda chanser för vurpor. En stig som gör skäl för sitt namn helt enkelt. 

Stigen har blå markeringar och är anlagd av Friluftsfrämjandet. Mer på Lidas hemsida (lite roligt att Vandring ligger under menyn Koppla av på hemsidan och inte under menyvalet Var aktiv där jag letade) och på Naturkartan

Vi tog vänstervarv runt Getaren och gick då först en bit på Sörmlandsleden etapp 7 innan leden viker av mot fågelskådarhuset och spängerna över sjön. Första biten fram till det lilla fågelhuset är handikappanpassat men sen blir spången smalare och halare. Här följer ett rätt jobbigt parti som går längs kanten av sjön upp och ner för branten som följer Getaren. Uppe på bergskanten finns ett vindskydd där en familj hade gjort upp eld. Att det är så blött i marken just nu gjorde äventyret ännu mer äventyrligt, många hala rötter och stenar att snava på. Vid en brant stigning hade stigen fått ge plats för en bäck istället så vi var glada över att vi hade riktigt bra kängor på fötterna. 

Framme vid Norrga kvarn går leden över en dammlucka och vänder sen tillbaka på andra sidan sjön. Här var det inte fullt så brant men desto lerigare. Sen fortsätter leden på samma sätt, oftast nära vattnet och ofta upp och nerför berget. Vid den östra spetsen av Getaren ansluter leden till Sörmlandsleden. Här hade vi varit rätt nöjda med att vända tillbaka till Lida, det återstår nämligen en brant stigning till innan målet. Men vi hade ju bestämt oss för att också vandra längs etapp 6 på Sörmlandsleden till vindskyddet vid Kvarnsjön så vi vek av mot öster. 

Efter några timmar på Sörmlandsleden var vi sen tillbaka vid det här vägskälet igen och kunde gå klart Äventyrsstigen som går tillsammans med Sörmlandsleden sista biten. Strax innan målgång passerade vi Vildmarksstugan och den fina grillplatsen som är anlagd av Lida Friluftsgård. Här kan man köpa ved att använda och det går att boka stugan för övernattning. 

Det hade varit smart att ha stavar på den här turen för det kändes i knäna när vi var framme. Nu låter det som om det bara var jobbigt och elände, men det var en riktigt kul led att gå. Mycket variation och fin natur. Och ett fantastiskt bra träningspass, både för kondition, muskler och balans! Men kanske inget för dig med problem med knän eller motorik. 

Starten vid Lida

Dålig action i skidbacken

 


Här mitt ute i ingenstans i Stensvik låg en gång i tiden Grödinge gymnasieskolaSmart med damasker idag!

VildmarksstuganAndra delen av turen hittar du här: Sörmlandsleden etapp 6: Lida - Kvarnsjön

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar