lördag 16 januari 2021

Natur- och kulturstigen i Tyrislöt, Sankt Anna

På vår Östgötatur de första dagarna i januari tänkte vi utforska naturen runt Sankt Annas skärgård. Det blev dock rätt mycket snö på väg dit så vi fick göra en lite kortare tur, det kändes inte helt säkert att köra bil på de små och snömoddiga vägarna. Så vi får återkomma och fortsätta upptäcktsfärden en annan gång. 

Det vi hann med var att vandra Natur- och kulturstigen i Tyrislöt. Eller "vandra" kanske är att ta i, det är en kort tur på ca 3 km som går mestadels på grusvägar. Stigen är väl markerad och med flera skyltar längs vägen som berättar om människorna och naturen i området. 

Vi parkerade vid Sankt Annas skärgårdsmuseum, det var förstås stängt så här års men det fanns en del föremål även utomhus att inspektera. Efter en halv km delar sig stigen och bildar en slinga, vi valde då att gå högervarv. Stigen viker efter ett tag av och går ut över en hage. Här går det att göra en längre promenad genom att fortsätta vägen och gå vidare mot sjön Inre Käfte och ut till Inre Olsön. Så här i efterhand hade det varit ett bra alternativ för att få ännu mer skärgårdskänsla. Den här stigen går mest inåt land så vi saknade känslan av hav. 

Tillbaka vid parkeringen tog vi en avstickare ner till fiskehamnen, just för att få se lite mer hav och horisont innan vi körde tillbaka hemåt.


En vårdkase

En av alla fina skyltar, alla i gott skick
Rastplats med havsglimt


Som sagt var blev det inga fler vandringar vid Sankt Anna den här gången eftersom snön stoppade oss. Men de här lederna hade vi spanat in och får återkomma till en annan gång:

Den turen vi dock hann med dagen innan var att vandra Stegeborgsslingan på Östgötaleden.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar