söndag 24 januari 2021

Vandring i Sintra, Portugal

Sista dagen i Portugal i mars 2020 innan vi vände hemåt pga corona-läget passade vi på att besöka Sintra, som väl får ses som ett måste när man är i trakten runt Lissabon. Sintra är en by som man enkelt tar sig via tåg från Lissabon, resan tar ca 40 minuter från Rossio-stationen som vi åkte ifrån. 

Framme vid stationen i Sintra finns det flera möjligheter att besöka den bergiga byn. Det går en smidig turistbuss som i en rundslinga åker till de viktigaste sevärdheterna. Men det går också alldeles utmärkt att göra som vi, att se det här som en vandringsdag och via slingrande stigar ta sig till sevärdheterna och då samtidigt få en dos naturupplevelser. I turistguider hittade vi varningstexter som "Never walk this way", med motiveringen att det är väldigt brant och jobbigt. Men om man just ser det som ett vandringsäventyr snarare än en sightseeing-promenad så blir det en trevlig tur. Kanske är varningen mer passande en het sommardag när det säkert kan bli rätt ansträngande. 

Vi började vår dagstur med en stund i byn och tittade på utsidan av Palácio National de Sintra, för att sen sätta kurs på nästa sevärdhet, Quinta da Regaleira. Det här är ett av måstena i Sintra. Det är ett imponerande bygge, som består av ett sagopalats, flera andra byggnader och en stor park med gångar, tunnlar, grottor, planteringar. En hel del att upptäcka helt enkelt. Vi strosade omkring en stund och utforskade delar av parken. 

Vandringen fortsatte via en stig som gick runt parkområdet och vidare upp mot Palácio National da Pena, slottet som är Sintras klassiska färgglada landmärke högst upp längs bergsbranten. 

Det finns flera markerade vandringsleder i området med skyltar och färgmarkeringar längs vägen. Vi hade bra nytta av några digitala kartor med förslag på rutter, till exempel sajten Active Sintra med GPX-filer att ladda ner. Vi följde inte en rutt exakt men det var bra som inspiration och hjälpmedel. 

Här var det inte helt enkelt att gå emellanåt, stigen passerar över bilvägen på några ställen, det var både brant och dåligt sikt ibland. Men det är en speciell känsla att befinna sig på vandringstur bland alla andra turister som glider förbi i sina bilar och bussar. 

Nästa stopp blev Palácio National da Pena, ett av Portugals nationalmonument. Även här finns en stor park att vandra runt i längs små stigar. Själva palatset är fantastiskt med sina markanta färger och placeringen högt upp med utsikt över byn och landskapet. Vi valde att bara betala för ingången till parken inte till själva palatset, så vi nöjde oss med att beundra det från utsidan. 

Sen vände vi tillbaka ner mot byn. Den slingrande stigen passerade Castelo do Mouros, en morisk fästning som vi inte heller gick in i. Nere i byn firade vi en lyckad vandringsdag med ett glas körsbärslikör, ginja, i chokladkopp. Och så en sen lunch innan vi tog tåget tillbaka. 

Det är en vacker och annorlunda by så det kan säkert vara en bra idé att övernatta och hinna utforska mer än bara de obligatoriska sevärdheterna. Men vi var nöjda med vår dagstur och längtade nu hem till Sverige, det här blev ett fint avslut på vår Portugal-semester. 

Palácio National de Sintra med utsikt över bynFramme vid Quinta da Regaleira
På berget skymtar man Castelo do Mouros

Framme vid parken som omsluter Palácio National da Pena
Många olika rutter att välja på tillbaka mot byn och via andra sevärdheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar