söndag 10 januari 2021

Östgötaleden: Stegeborgsslingan

Under årets första dagar tog vi ett par dagar i Östergötland för att få lite nya vyer och upplevelser. Vi bodde i ett fint torp i trakterna runt Stegeborg så det blev självklart att vandra Östgötaleden på Stegeborgsslingan första dagen. Östgötaleden har en digital karta som funkar bra att planera turen utifrån, även Naturkartan har med leden med gott om information och bilder.

Vi valde att parkera vid Hultbacka och gå vänstervarv runt slingan. Första delen gick genom kalhyggen och odlad skog och vi var inte himla imponerade, men sen vände det. Leden blev mer äventyrlig, skogen djupare och utsikten vacker. Det blev sammantaget en riktigt fin tur med både kulturhistoria och varierad natur. 

Området runt Kvarndammen var det mest ansträngande med en del stenar att klättra över och backig terräng. Leden gör en avstickare till Skällviks borgruin och det är väl värt en omväg. Här passade vi på att äta lunch vid en stenmur. Vi hade tänkt att också utforska Stegeborgs borgruin, men betalautomaten fungerade inte. Så vi fick nöja oss med att beundra borgen från utsidan. Strax efter campingen vid Stegeborg kom vi till en översvämning men det gick att gå runt. Här var det också ett par inhägnade hagar utan grindar så det blev till att åla sig under stängslet. Vid några platser var det helt nya övergångar så kanske kommer det fixas inom kort. 

Det hann börja skymma när vi gick sista biten tillbaka mot bilen. Stegeborgsslingan blev enligt vår GPS 14 km och tog oss ganska precis 5 timmar inklusive lunchpaus. 

Här vid Hultbacka går Östgötaleden vidare söderut


Stegeborg har även markerat egna leder som man passerar emellanåt längs vandringen

Framme vid Skällviks borgruin


Invigning av nya hemsydda damasker

Leden passerar Skällviks kyrka

Utsikt över Stegeborgs borgruin

Betalautomaten som inte fungerade, annars ska det gå att komma in i borgruinen året omÖversvämning strax efter Stegeborg

Här passerar vi Stegeborgs flygfält


Vid Sjötorpet finns en rastplats

Efter Sjötorpet kom den absolut geggigaste delen av leden, här var det bra med kängor och damasker men gummistövlar hade nog funkat ännu bättre


Det här var vår första "riktiga" etapp på Östgötaleden, förutom de sträckor som vi passerat på våra turer längs Sörmlandsleden runt Kolmården och Nävekvarn. Men det gav mersmak, så vi kommer tillbaka och vandrar fler etapper. Det finns ju fler rundslingor som passar bra för en dagstur. 

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar