fredag 22 januari 2021

Luz - Lagos, vandring på Rota Vicentina i Portugal

Under mars 2020 gjorde vi en vandringsresa till sydvästra delen av Portugal och vandrade längs vandringsleden Rota Vicentina. Efter fyra dagars vandring mellan Porto Covo och Odeceixe tillbringade vi några dagar i staden Lagos på Algarvekusten. Men vi längtade ut på leden igen, så det blev en dagstur mellan Luz och Lagos, även den vandringen som en del av leden Rota Vicentina. 

Sträckan mellan Luz och Lagos är 11 km och följer kusten, via den imponerande udden Ponta da Piedade in mot stan Lagos. Om vi ska jämföra den här vandringen mot de tidigare fyra dagarna så är det här ett väldigt mer välbesökt område. Många gör utflykter från Lagos eller andra platser i området. Och leden går hela tiden längs med bebyggda områden, både enklare bostadsområden och mer påkostade semesterhus. Men om man är i trakten och vill få en känsla av landskapet längs kusten är det här en fin utflykt och vandring. 

Vi tog buss från Lagos till kyrkan i Luz och gick ner mot vattnet. Vi spanade söderut och såg ett stort berg, "vi måste väl i alla fall gå runt det" sa A hoppfullt. Men det är klart vi skulle klättra rakt upp på toppen! Första delen av vandringen går genom Luz och sen uppför berget, det gick fint även om det var en varm dag. Vi blev i alla fall belönade med vacker utsikt åt alla håll på toppen. Åt ena hållet breder bebyggelsen i Luz ut sig och åt andra hållet är det mer natur med klippor och frodig grönska. 

Leden går hela vägen vackert längs kusten. Här var det ofta staket och trappor längs rutten, något vi inte sett mycket av på våra tidigare vandringar längs Rota Vicentina. Det handlar förstås både om säkerhet och om att spara naturen i det här området där det rör sig väldigt mycket fler folk. Ju närmare Lagos vi kom desto fler turister och motionärer fick vi samsas med. Vi förstår att det är populärt att vandra här, landskapet är väldigt fascinerande, med klippor som påminner om asiatiska ö-världen. 

Slutet på sträckan är officiellt vid Lagos station, men vi valde en annan rutt när vi kom in till stan för att ta oss tillbaka till vår hyrda lägenhet. 

Som sagt var, en välbesökt sträcka som absolut bör ligga i planen om man är på semester i trakten men om man vill ha mer ödslig vildmark och naturupplevelser så rekommenderar vi sträckorna norrut längs Alentejo-kusten. 

 


Mer information med digital karta och möjlighet att ladda ner GPX-spår finns på Rota Vicentinas webbplats: Rota Vicentina


/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar