lördag 23 januari 2021

Cabo de São Vicente & Sagres - vandring längs Rota Vicentina, Portugal

Under mars 2020 gjorde vi en vandringsresa till sydvästra delen av Portugal och vandrade längs vandringsleden Rota Vicentina. Efter fyra dagars vandring mellan Porto Covo och Odeceixe tillbringade vi några dagar i staden Lagos på Algarvekusten. Härifrån gjorde vi en utflykt till Europas sydvästligaste punkt, nämligen udden Cabo de São Vicente. 

Vi tog bussen från Lagos till Cabo de São Vicente, och vi bjöds på en slingrande sightseeingtur genom landskapet. Framme vid udden finns ett fyrtorn och en gammal fästning. Dock var det måndag när vi åkte dit och det innebar att själva området var stängt insåg vi när vi kom fram. Nåja, naturen och platsen fanns ju öppen att utforska. Så vi gav oss ut på udden och började sen vandra längs Rota Vicentina mot staden Sagres. Sträckan är en del av en längre etapp på leden, från Vila do Bispo till Sagres

Anledningen till att välja den här delen att vandra är väl just för att ha varit vid Cabo de São Vicente. Själva vandringen är inte så märkvärdig om man som vi fått uppleva andra spektakulära etapper längs leden. Strax innan Sagres passerar man fortet i Sagres som är väl värt ett besök, så vi gjorde en avstickare dit. Det blåste ordentligt från Atlanten när vi var där, men det var ljumma vindar. Innanför fortets murar kan man vandra fram till fyrtornet och längs branta kanter med fantastisk utsikt över kuststräckan tillbaka mot Cabo de São Vicente och mot Sagres.

Själva staden Sagres hann vi inte utforska, för när vi kom fram så gick bussen till Lagos ganska direkt, så nöjda med en fin dagsutflykt gav vi oss tillbaka. En trevlig tur, men om man vill uppleva Portugals karga kustlandskap finns det ännu bättre resmål, som de nordligare och mer ödsliga etapperna längs Rota Vicentina. 


Området runt Cabo de São Vicente, fotograferat genom de stängda staketen

Vi återser Rota Vicentina igen, dessa skyltar har vi följt under våra vandringsdagarPå väg mot fortet i SagresInga kommentarer:

Skicka en kommentar