söndag 2 maj 2021

Vandring runt Gråborg, Öland

Vandringslederna Mittlandsleden och Borg till Borg på Öland består av flera sträckor som totalt ger ungefär 50 kilometers vandring strax norr om Färjestaden. Mittlandsleden tar sig från Karums naturreservat i norr ner till Gråborg och vidare mot Jordtorpsåsen i söder. Avstickaren Borg till Borg går mellan Ismantorps fornborg till Vanserums malm via en utflykt till den östra kusten. 

Det är lite svårt att hitta en bra sammanställning av de här lederna, det här är en broschyr utgiven av Länsstyrelsen vid invigningen av leden 2009, som innehåller en bra översiktskarta. Naturkartan ger mer detaljer men innehåller bara två av etapperna, de sträckor som utgår ifrån Gråborg:
Gråborg - Jordtorpsåsen
Gråborg - Ismantorps borg

Under en dag på Öland gick vi två kortare delar av lederna och fick uppleva fin, annorlunda natur och mycket kulturhistoria. Här är vår sammanfattning av en vandring runt Gråborg där vi fick vandra en bit längs Mittlandsleden. 

Gråborg, rundslinga 5 km
Gråborg var verkligen en trevlig bekantskap. Här på Öland finns flera gamla fornborgar där Gråborg är den största. Byn runt Gråborg ägs av Vitterhetsakademin och vi började med några inköp i gårdsbutiken, lokalproducerad rapsolja och valnötter. Sen vidare för att utforska en kapellruin och sen till själva borgen, ett imponerande byggnadsverk som idag var öde men där vi med lite fantasi och med hjälp av informationsskyltarna kunde ana hur livet kan ha sett ut här en gång i tiden. Fullt av liv, djur, handel, dofter, ljud - en samlingsplats i området. 

Från Gråborg finns flera olika alternativ för en stunds vandring. Det finns två slingor markerade precis runt byn, Korta och Långa slingan. Man kan också följa Mittlandsleden norrut mot Ismantorps borg eller västerut mot Jordtorpsåsen. Vi satte ihop en egen slinga där vi började vid borgen och följde den Långa slingan, för att sen fortsätta en bit längs Mittlandsleden mot Ismantorps borg. Vi gick dock inte hela vägen till nästa borg utan anslöt efter en stund till den norra delen av slingan och tog den tillbaka. 

Väldigt fint område med en stor rastplats en bit från Gråborg med gott om grillplatser och bord. Vandringen gav oss ett smakprov på naturen i Mittlandsskogen med lövängar, skog och öppna fält. Så här års är växtligheten sparsam men Borgs ängar är kända för sina orkidéer. Hit kommer vi gärna tillbaka och vandrar längre nästa gång, kanske upplever området någon annan årstid. Mer om Mittlandsleden & Borg till Borg:

Alla våra blogginlägg från Öland:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar