söndag 30 maj 2021

Vandring Omberg runt

Äntligen var det dags för oss att få besöka Omberg! Vandringsgrupperna på Facebook som vi följer är fulla med bilder härifrån så det har känts som ett obligatoriskt besök för vandringsintresserade. Så, en helg i maj tog vi en tur till Östergötland tillsammans med ett par vänner och hann utforska stora delar av området. Det blev först en heldagstur längs stora delar av leden Omberg runt, samt ett återbesök dagen efter för att klättra upp på Ombergs högsta punkt, Hjässan.

Området runt Omberg ägs av Sveaskog som kallar området för en ekopark, en form av naturreservat kan man väl säga där skogsbruk bedrivs men mer varsamt. I området finns dessutom fem riktiga naturreservat. 

Efter att ha sett bilder på överfulla parkeringar i Omberg så var vi hyfsat tidigt på plats, men då var det ingen trängsel att prata om. Det är ju ett väldigt populärt utflyktsmål men väl ute på leden sprider man ju ut sig så vi träffade inte så värst mycket folk under dagen. Vi utgick ifrån Stocklycke och gick motsols längs leden Omberg runt, som också är en del av Östgötaleden. Det finns gott om andra leder också i området så det gör att vi gärna kommer tillbaka och vandrar mer. 

Vandringen var varierad genom många olika naturtyper och förbi kulturminnen. Hela tiden väl skyltat och med flera rastplatser. Första delen går högt med lodräta branter ner mot Vättern, eftersom vi hade två hyfsat höjdrädda med oss så höll vi ordentligt med avstånd. Bokskogens naturreservat var vackert med ljusgröna, frodiga träd. Vi är inte så bortskämda med bokskogar så det var en ny upplevelse. Längst i söder kommer man fram till Ellen Keys Strand, det är ett fint hus med en trädgård i terasser precis vid vattnet. Vi har precis tittat igenom hela TV-serien Fröken Frimans krig och Ellen Key rörde sig ju i samma kretsar, med intresse för utbildning och kvinnosaksfrågan. Så här fick vi lite kulturhistoria på köpet. 

 












Vi hade tänkt göra en avstickare till Alvastra klosterruin, men vi knatade på så vi missade om det kanske fanns en skylt dit. Vi tog istället bilen förbi klosterruinen efter vandringen som avslut. Vår favorit på hela turen var nog vindskyddet vid Makersbergen med fantastiskt utsikt över Östgötaslätten. Dessutom med magiskt god lunch och solen som tog sig igenom molnen. Det var dock nära att vi inte kom dit för ett gäng kossor hade bestämt sig för att blockera leden. Men efter att ha väntat ut dom ett bra tag gick kossorna äntligen vidare och vi vågade ta oss in i kohagen. 

Hela leden Omberg runt är på 26 km och det kändes lite för långt för oss, så vi valde att ta en genväg vid Hälle källor och ansluta till leden tillbaka där. Här fick vi passera helt enorma fält av vitlöksdoftande ramslök, så mycket ramslök har vi aldrig sett förut. 

Sista biten gick vi precis längs vattnet och det var helt klart den tuffaste delen av vandringen, det var mycket upp och ner över rötter och sten. Vår vandringstur blev 16,5 km och tog 6,5 timme. 













Nästa dag var det annat som stod på schemat, bland annat en vandring vid Tåkern. Men CJ var inte riktigt nöjd med att ha varit vid Omberg utan att ha besökt Hjässan, den högsta punkten i området. Han hade något minne från en skolutflykt där de köpt glass på toppen. Vi kan meddela att 2021 finns ingen glasskiosk men väl ett utsiktstorn med 360 graders utsikt över nejden. Vi började med att äta lunch vid Hjässatorget, här finns ett vindskydd och gott om picknickbord. Tyvärr var vindskyddet upptaget så vi tillagade vår lunch i rätt mycket regn. Men som tur var hade våra vänner fina, stora paraplyer i bilen så det ordnade sig. En blöt men rolig upplevelse. 

Vi får säga att vi känner oss nöjda och glada med att ha fått uppleva Omberg och den varierade naturen och välordnade vandringslederna. Nästa gång får det bli den norra delen eftersom vi hoppade över det den här gången. Vi fick ändå se lite av de norra delarna från bilen. På väg hem åkte vi nämligen Norra Sjövägen med bilen och det kan vi också rekommendera, en jättefin, slingrande väg precis vid vattnet och med avslut i Borghamn. 



Karta och information om alla leder i Omberg hittar man här: Ekopark Omberg.

Fler etapper vi vandrat längs Östgötaleden:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar