fredag 2 april 2021

Vandring runt Ottenby, södra Öland

På vår vårutflykt till Öland bodde vi i Grönhögen, några kilometer från Ölands södra udde. Så det blev flera vandringar i Ottenby naturreservat och vidare ner till fyren Långe Jan. Här är landskapet något annorlunda mot alvaret, mer våtmark som sträcker sig ut mot den platta horisonten. Ett afrikanskt savannlandskap där hjorder av hjortar skuttar som antiloper i fjärran. 

Det finns flera olika vandringsleder runt Ottenby, och det går utmärkt att kombinera leder och stigar till olika slingor för kortare eller längre turer. Vi tog en eftermiddagstur med utgångspunkt från Norra lundparkeringen, där vi gick ut mot östra sidan, vände söderut och sen i en slinga upp mot Ottenby Kungsgård tillbaka till parkeringen. Nästa vandring blev i de södra delarna där vi gick från Södra lundparkeringen ner till Långe Jan och tillbaka. 

Lederna är väl markerade och passerar flera olika fågeltorn och rastplatser. Under vår och sommar får man på vissa platser endast gå på markerade leder eftersom det är fågelskyddsområde där. Här samsas vi vandrare med gott om fågelskådare, vi passade på att fråga ett fågelskådarpar om några fåglar vi inte kände igen. Nån gång ska vi också lära oss identifiera fler fåglar, alla större rovfåglar är havsörnar för oss, och sjöfåglar är oftast gäss eller änder... 

Området runt fyren längst ner på udden kändes som en charmig liten by som påminner om byar i Stockholms skärgård som vi besökt. Vi var här innan säsongen drog igång så Naturum och kaféet var stängt, men det var ändå fint att vandra runt kring byggnaderna. Vi tog oss till ett av vindskydden för en kvällsfika för att bara njuta av utsikten med horisonten och alla grupper av fåglar, ett riktigt skådespel. Det här är verkligen en fascinerande plats, så långt utomlands man kan komma utan att lämna Sverige. 

Först några bilder från första vandringen i de norra delarna. 

Finnslättsvägen söderut från Norra lundparkeringen

Utsikt från ett av fågeltornen med fantastiska vyer över Schäferiängarna


Mot Skogsuddestigen

Väldigt blött så här års (kanske är det blött året runt?), så det var smart att ha bra vandringsskor

Kyrkhamnsleden norrut tillbaka mot parkeringen


Framme vid den norra muren vid kungsgården

Vacker gård med spännande historia. Här vid kungsgården var enda platsen där det var lite svårt att se hur leden gick, vad som var privat och var vi egentligen förväntades gå.


Och så några bilder från vår södra vandring ner till Långe Jan.

Över slätten söderut med fyren i horisontenFantastiskt vacker skylt
St Johannes kyrkoruin

Vi kommer fortsätta blogga om fler av våra vandringar på södra Öland. 

Alla våra blogginlägg från Öland:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar