lördag 27 mars 2021

Stora Alvarleden, Öland

För att få variation i corona-tillvaron flyttade vi hemmakontoret från de sörmländska skogarna till södra Öland en vecka. Det blev en del jobb men också gott om tid för att utforska vandringsleder och naturen i området. Första dagen slog vi till med en längre vandring längs Stora Alvarleden, för att för första gången riktigt få uppleva det fascinerande landskapet på alvaret. 

Leden går från Karlevi till Resmovägen, och blir då 13 km. Man kan där välja att följa vägen tillbaka mot Karlevi för att göra en rundslinga, det blir då 24 km. Vi valde att parkera längs Resmovägen och gå norrut mot fram till gränsen till Karlevi södra naturreservat där vi vände och gick tillbaka, vilket betydde att vår tur längs leden blev ungefär 13 km.  

För oss som inte tidigare vandrat på alvaret var det här en fascinerande upplevelse, ett väldigt säreget landskap. Ibland lite fjällkänsla, ibland mer likt en afrikansk savann. Eftersom vi vandrade tidigt på våren så var landskapet kargt, bara några få blommor som vaknat till efter vintern. Vissa partier var dessutom rätt blöta, tur vi hade bra vandringsskor. 

På ett sätt blir det en monoton vandring, landskapet är platt och ser rätt lika ut kilometer efter kilometer. Men om man utforskar omgivningarna hittar man mängder av spännande variationer, små skiftningar i vegetationen, marken som ibland är fuktig och andra gånger består av fascinerade hällar och stenar. Och dessa enar som ibland kryper fram nära marken och ibland står ståtliga och bär upp sin ålder med stolthet. En ordentlig dos av förundran har fyllts på efter den här vandringen! Kaffepaus vid Frösslunda by och de gamla potatiskällarna


I skuggan hittade vi några snödrivor som inte gett upp för vårsolen ännu

På spaning över alvaret

Och så här såg det ut uppifrån tornet

Här är dom, de imponerande enarnaFramme vid Mittmuren, som går från norr till söder över alvaret

Karta över leden finns på Naturkartan och en bra beskrivning finns också hos Mörbylånga kommun och deras broschyr Vandrings- och cykelleder genom världsarvet på södra Öland
/A1 kommentar: