söndag 4 april 2021

Gösslundaleden, Öland

En eftermiddag på vår workation på Öland så stängde vi ihop kontoret tidigare och tog oss ut för att vandra Gösslundaleden, en 7 km slinga på alvaret. Det går att förlänga leden på olika sätt för att få till en längre tur, man kan gå norrut på Örnkulleleden, ta sig till Bårby källa eller gå söderut mot Tingstad Flisor. Men för en eftermiddagstur var slingan Gösslundaleden alldeles perfekt.

Efter att ha klättrat över muren så gav vi oss av på alvaret norrut, förbi ett par gravrösen, mot Rörkällan för att ta en fikapaus vid det maffiga stenbordet. Vi fick leta runt en stund innan vi hittade källan, men här ska det tydligen gå att få vatten även en riktigt varm sommardag. Vi vandrade vidare, förbi stigkorset mot Örnkulleleden och sen till en ås som sträcker sig genom alvaret. Här kunde vi skymta Kartmuren så vi gjorde en avstickare för att utforska den märkliga muren, en kort bit mur utkastad mitt på alvaret. Man tror den använts av Kartverkets kartografer för att göra olika mätningar ute på alvaret. 

Tillbaka upp på åsen och sen vidare till Mittmuren som skär genom alvaret från norr till söder, ett imponerande byggnadsverk. 

Gösslundaleden är en lättgången tur, inte alls så blött som det var för ett par dagar sen när vi vandrade Stora Alvarleden. Kanske är det annan terräng här med mer kalkstenshällar, eller så är det solen och vinden som torkat upp terrängen under de dagar vi varit här. Den här slingan är perfekt för att på kort tid få uppleva känslan av det karga och fascinerande alvaret. 
Rastplatsen vid Rörkällan


Och här är själva Rörkällan


Vi utforskar KartmurenMittmuren sträcker sig långt mot horisonten


Vi kommer fortsätta blogga om fler av våra vandringar på södra Öland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar