söndag 9 maj 2021

En söndagsvandring runt Täljehus och Talbyskogens naturreservat

En småruggig söndag behövde CJ paus från friggebodsbygge och vi båda var sugna på att utforska något nytt friluftsområde. Då passar det bra att titta i broschyren Utflyktsguide till naturreservat och utflyktsmål i Södertälje. Här finns alla Södertäljes naturreservat och några andra utflyktsmål och vandringsleder beskrivna med kartor och tips, väldigt pedagogiskt och inspirerande. Vi jobbar oss så sakteliga igenom alla tips där, och för dagens utflykt valde vi att bege oss till Täljehus och vidare till Talbyskogens naturreservat

Vi började utflykten med att parkera vid grusplanen precis innan Täljehus och gå den korta promenaden över träbron till Slottsholmen. Här på den lilla ön finns resterna av en gammal borgruin, första borgen på platsen är troligen från 1300-talet. Platsen ligger strategiskt för att bevaka trafiken mellan Mälaren och Saltsjön. Fortfarande idag går det stora fartyg förbi här i sundet på väg in och från Mälaren. Hela området är klassat som fornminne och klart värt ett besök, ute på ön finns det en grillplats och flera picknickbord. Vi tog en kaffe nere vid vattnet och spanade ut över sundet, vid hamnen mitt emot hade vårstöket med båtarna påbörjats. 

Slingan runt Täljehus är inte mer än ett par hundra meter, så för att få en längre tur så promenerade vi vidare längs vattnet norrut. Vi passerade Mälarbadet och sen genom ett sommarstugeområde som nu bebyggts med villor med fantastisk utsikt ner mot vattnet. Vid slutet av vägen vek vi av in i skogen och vidare in i Talbyskogens naturreservat. Det är ett stadsnära naturreservat med gott om stigar och många som rör sig. Men trots närheten till hus och människor så blev vi imponerade av känslan av vildmark. På vår korta tur fick vi vandra via dramatiska branter ner mot vattnet, gamla ståtliga barrträd och mossig sagoskog. Det finns ingen markerad led men mängder av stigar, så med en karta i handen eller i mobilen går det utmärkt att sätta ihop sin egen tur. Vi följde diverse stigar och tog oss så småningom tillbaka ner mot Mälarbadet och tillbaka till parkeringen. 

Vår vandring blev drygt 5 km, då utgick vi ifrån Täljehus, gick norrut till Talbyskogen och sen via stigar tillbaka till bilen. 

Efter dagens tur har vi besökt 17 av 29 utflyktstips från Utflyktsguide till naturreservat och utflyktsmål i Södertälje, så vi har kvar en del att utforska, kommer alltså mer här på bloggen så småningom. Broschyren finns också på Södertälje kommuns webbplats Utflyktsmål i naturen och som e-bok, bra tips om ni rör er i de här trakterna. 

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar