lördag 8 maj 2021

Sörmlandsleden etapp 53:2: Sävö + Sävöleden

En fantastiskt varm och skön långhelg i april bokade vi in oss på vandrarhemmet på Sävö. Sävö ligger i Trosa skärgård och nås via en kort båttur från Källviks brygga. Man kan boka båt samtidigt som man bokar övernattning på vandrarhemmet, men det går också att boka båttransport bara för en dagstur. Det går också att åka med Sörmlandstrafiken eller boka transport via Sävö Gård. Efter bara 10 minuters båttur var vi framme vi ön, båten lägger till vid en brygga precis vid vandrarhemmet. De nya vandrarhemsvärdarna hälsade oss välkomna, och det visade sig att vi skulle bli ensamma gäster den här helgen. Sävö vandrarhem var så fint i de röda husen som var bostäder för lotsar en gång i tiden. Fräscht, rymligt och bekvämt. Och med fin service, vi kände oss väl omhändertagna. 

Vi bodde här tre nätter så vi hann utforska ön riktigt ordentligt och hann verkligen insupa den avkopplande atmosfären. Sörmlandsleden etapp 53:2 som går runt ön är ungefär 3 km och sen finns den lokala Sävöleden på ytterligare 3 km. Länsstyrelsen har en bra karta över ön och vandringslederna som var väldigt bra att utgå ifrån. Genom att kombinera lederna och även gå andra stigar på ön så fick vi ihop hela 14 km på en heldagstur. Då tillbringade vi dagen inte bara med vandring utan även geocaching, så det gjorde att det blev en hel del avstickare längs med lederna. 

Det här är en fantastiskt fin ö med väldigt mycket mer skärgårdskänsla än vi hade förväntat oss. Inga bilvägar utan man strosar på mindre stigar, över fantastiska öppna betesmarker och ängar, upp på klippor med utsikt över havet och hela tiden med närhet till vattnet. Eftersom vi gick lederna under flera dagar och i lite olika varianter så blir det ett potpurri av bilder som inte direkt är tagna i sekvens, hoppas ändå ni hänger med. Och vi hoppas ni blir inspirerade, för har ni inte varit på Sävö ännu så är det hög tid, en sörmländsk pärla helt enkelt. 

Först några bilder från vandrarhemmet och området runt omkring.

Lyxigt att kunna köpa en glass eller nybakad chokladboll till fikat. Under sommaren har också Sävö Gård ett sommarkafé.  

Lite svajigt internet, men annars gick det finfint att jobba här 

Gott om sittplatser ute, det finns en grillplats också ett stenkast härifrån

 
 Lotsmuséet är alltid öppet, väl värt att besöka och läsa mer om livet i skärgården som lotsare

 En av sevärdheterna på ön är Stella Maris, både ett vindskydd och konstverk, ett havets skyddsväsen som står på klipporna och vaktar över havet. Vindskyddet är designat av konstnären Anita Grede och byggt av gammalt virke från en arbetarbostad, samma virke som användes även till Anitas andra verk längs Sörmlandsleden, nämligen kapellet vid Sillekrog som vi besökte bara för någon månad sen, på vår vandring längs etapp 55:1

 
Vandringen på ön är varierad och passerar ytterligare ett vindskydd, flera grillplatser och ett par tältplatser. Man får tälta överallt på ön, men eftersom djur betar i markerna kan det nog vara smart att välja en inhägnad tältplats om man vill undvika oönskat besök. 

 

En av de inhägnade tältplatserna på ön

Vindskyddet vid Fårhagsviken, här blev det afterwork en stund innan middagen 
Läs mer:
Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
Vi prickar så av ytterligare en utflykt från broschyren 50 utflykter i sörmländsk natur. 

/A
2 kommentarer:

  1. Verkar härligt på Sävö, har aldrig varit där. Fina bilder, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det var en så fin plats - gott om geocacher också! Vi kan absolut rekommendera det för en dagstur eller ännu hellre sova över på vandrarhemmet, enkelt att ta sig till.

      Radera