lördag 1 maj 2021

Borg till Borg, Öland - Vandring från Runsten till Lopperstad

Vandringslederna Mittlandsleden och Borg till Borg på Öland består av flera sträckor som totalt ger ungefär 50 kilometers vandring strax norr om Färjestaden. Mittlandsleden tar sig från Karums naturreservat i norr ner till Gråborg och vidare mot Jordtorpsåsen i söder. Avstickaren Borg till Borg går mellan Ismantorps fornborg till Vanserums malm via en utflykt till den östra kusten. 

Det är lite svårt att hitta en bra sammanställning av de här lederna, det här är en broschyr utgiven av Länsstyrelsen vid invigningen av leden 2009, som innehåller en bra översiktskarta. Naturkartan ger mer detaljer men innehåller bara två av etapperna, de sträckor som utgår ifrån Gråborg:
Gråborg - Jordtorpsåsen
Gråborg - Ismantorps borg

Under en dag på Öland gick vi två kortare delar av lederna och fick uppleva fin, annorlunda natur och mycket kulturhistoria. Här är vår sammanfattning av en del av Borg till Borg-leden. 

Borg till Borg: Runsten - Lopperstad
Vi började dagen med en vandring från Runstens kyrka ut till östra Ölands sjömarker, in mot land igen till Lopperstad och landsvägen tillbaka till Runsten, totalt 7,5 km. 

Den här sträckan är en del av Borg till Borg leden och var väldigt sparsamt markerad, vi stötte på några få markeringar men som inte stämde med översiktskartan och gjorde oss mest förvirrade. Men med hjälp av kartan från Länsstyrelsen var det ändå enkelt att ta sig runt den här slingan. 

Vi följde den nästan spikraka grusvägen från Runsten mot kusten. En bit fram finns en parkering med skylt om östra Ölands sjömarker, men när vi gick här var vägen blockerad av nån slags hemmagjort hinder så det är nog smartast att göra som vi och parkera vid kyrkan. Sjömarkerna har länge använts som betesmarker, det är ett kargt, magiskt landskap, öppna vyer ner mot haven och gott om fåglar.

Vägen svänger mot höger ner till Stenboudd fiskeläge, som idag var folktomt och blev en bra plats för en stunds fika och att insupa den salta havsdoften. Vidare en bit längs stranden och sen tillbaka via traktorvägar mot Lopperstad. Väl där vände vi norrut längs landsvägen tillbaka till Runstens kyrka. En fin tur som gav oss en chans att få utforska ett annat typ av landskap än vi hittills sett på Öland, sjömarkerna var väl värt ett besök. Och säkert fint senare på året när man kan få njuta av orkidéer och andra blommor, även om den karga vårvintern också har sin charm. 

Mer om Mittlandsleden & Borg till Borg:

Alla våra blogginlägg från Öland:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar