söndag 14 mars 2021

Sörmlandsleden: Stavsjörundan

Nästa utflykt på Sörmlandsleden blev Stavsjörundan, 16 km vandring runt Stavsjö. Vi parkerade vid informationstavlan vid vandrarhemmet i Stavsjö och gick söderut. Slingan går längs med Skiren på etapp 32, viker sen av på etapp 31:1 för att i norr ansluta på etapp 31. Genom att nu vandra på östra sidan om Skiren har vi gått hela varvet runt sjön, förra gången gick vi västra delen, det betyder att vi som bonus kan säga att vi också gått slingan Skiren runt

Det var en solig men kylig och blåsig vårvinterdag, så vi höll hyfsat högt tempo. I lä kunde solen värma lite men runt sjön och på öppna ytor blåste det rätt rejält. Sträckan runt Skiren är vacker, den slingan kommer vi säkert återkomma till flera gånger när vi har vägarna förbi. Leden passerar sedan genom Tranmossen, dock lite för tidigt på året för att få syn på tranorna. 

Ett intressant stopp på vägen är Krokeks Ödekyrkogård och klosterruin. En vacker plats som väcker nyfikenhet och förundran. Här strosade vi runt en stund innan vi gav oss iväg norrut för att ta oss till andra sidan E4:an. Men på vägen passerade vi mer historia, först rastplatsen vid det gamla gästgiveriet Långa längan, sen en imponerande jättegryta (som var genomfrusen) och en koleragrav med sorgliga berättelser. Efter en stund vandring längs med motorvägen fortsatte leden in i fin skog och flera mossar. Vid Halsbråten avslutas etapp 31:1, här viker Östgötaleden av mot öster och vi fortsatte på etapp 31 på väg tillbaka mot Stavsjö.  

En väldigt fin slinga för en dagstur som liksom har allt det man behöver - vacker natur med skog, sjöar och mossar i kombination med kulturhistoria. Vår GPS visade på 15,5 kms vandring när vi var tillbaka vid parkeringen. Vi har tidigare vandrat etapp 31 och etapp 32 med utgångspunkt från Stavsjö. 

Läs mer om våra vandringar på Sörmlandsleden:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar