torsdag 18 mars 2021

Sörmlandsleden etapp 16:1 - Åkers Styckebruk till Harsjöhult (Gallsjömossen)

Nästa etapp för oss på Sörmlandsleden blev etapp 16:1, från Åkers Styckebruk till Harsjöhult (eller i vårt fall fram till Gallsjömossen). Vi parkerade vid det charmiga Folkets hus i Åkers Styckebruk och gav oss av. Leden börjar med att utforska det gamla bruksområdet som vi inte besökt tidigare, väldigt många fina byggnader och gott om kanoner för CJ att posera vid. Hit kommer vi gärna tillbaka någon dag när muséet är öppet och utforskar mer.

Leden går nu ett par kilometer på väg, först via en allé av alar som kallas "slaggvägen", den är byggt av slaggsten från bruket. Vidare till Mörtsjön där vägen följer den gamla banvallen. Framme vid Mörtsjön fanns en sån fin picknick-plats så vi tog förmiddagskaffet där. Här finns en fornborg, Mörtsjö ringmur, men vi valde att avstå den avstickaren den här gången. 

Sen går leden mest i skog läng stigar och små skogsvägar, förbi naturreservatet Lenellstorpskärret och vidare mot Gallsjömossen. Här går en rundslinga som vi gått tidigare, Vandring i Gallsjömossen och Kalkbro naturreservat. När vi nådde fram till rundslingan så gick vi inte vidare till etappslutet utan vände tillbaka. Vi valde att gå lite mer på väg tillbaka för att göra vandringen aningens kortare. Tillbaka till Åkers Styckebruk hade vi gått 16 km på en riktigt bra tur med både fin natur och kulturhistoria. 
Fantastiskt vårdträd vid Åkerby Fäboda, en gammal fäbod
Här tar rundslingan vid och vi vände tillbaka

Kanske vargspillning? Leden går via Ärla-reviret så helt omöjligt är det inte


Mer om våra vandringar på Sörmlandsleden:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar