söndag 7 mars 2021

Brandalsunds naturreservat, Södertälje

På fettisdagen stängde vi ner hemmakontoret lite tidigare och begav oss på utflykt till Brandalsunds naturreservat, som ligger mellan Järna och Södertälje ut mot kusten. Det var ett nytt naturreservat för oss att utforska och så här en gråmulen vardag fick vi ha stället för oss själva. 

Vi började med att gå Fornborgsstigen, en 4,5 slinga förbi två fornborgar i östra delen av naturreservatet. Det var gott om snö den här dagen, och även om stigen var upptrampad så var det hyfsat utmanande. Stigen slingrar sig upp och nedför berget så det blev ett bra motionspass.

Tillbaka vid parkeringen gick vi till en av grillplatserna i närheten för att göra pinnbrödssemlor enligt recept från Scouterna. Vi hade preppat med deg som vi gjorde pinnbröd av. Medan pinnbröden bakades över elden skakade vi grädde och blandade med mandelmassa. En fin friluftsvariant av semla som smakade gott med varmt kaffe till. Det var en riktigt trevlig plats med utsikt över havet med gott om sjöfåglar som sökt sig bort från isen till öppet hav. Dagen innan läste vi i tidningen att någon hade hittat en invasiv art av musslor precis här, men några såna såg vi inte till.

Som avslutning gick vi Trindborgsstigen, en kortare och betydligt mer lättgången stig. Den går mest platt ut på udden förbi platsen för den gamla försvarsanläggningen Trindborgen. 

Brandalsund var helt klart ett mycket trevligt utflyktsmål, det går att göra det till en väldigt barnvänlig tur eller mer äventyrlig. Väl värt ett återbesök. 

Mer om Södertäljes naturreservat och andra utflyktsmål på kommunens webbplats där man också hittar den fina broschyren Utflyktsguide till naturreservat och utflyktsmål i Södertälje. Vi har en del platser kvar att utforska så det dyker nog upp nya blogginlägg inom kort! 

/A 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar