fredag 2 mars 2018

Phnom Penh, Kambodja

Efter 5 timmar på en hyfsat bekväm buss från Siam Reap var vi framme i Phnom Penh. Vad gör man då om man har 3 dagar i Kambodjas fascinerande huvudstad? Vi valde ut några viktiga sevärdheter som vi ville se och passade sen på att utforska staden till fots, med tuk-tuk och cykel.


Dag 1
Vi tänkte att det är lika bra att redan första dagen lära oss mer om den grymma historien från Röda Khmererna och Pol Pot på 1970-talet. Vi tog en busstur som gick till Genocide museet, S-21 Tuol Sleng och sen vidare till Choeung Ek, ett av sk Killing Fields utanför Phnom Penh. Vi visste förhållandevis lite om folkmordet i Kambodja innan vi åkte, så det kändes viktigt att lära oss mera.

Museet var obehagligt och tankeväckande att gå runt i, man har behållt det i princip som det såg ut när det var i drift 1975-1979. Man vet inte riktigt hur många som avrättades i fängelset, det uppskattas att det var ungefär 14000-20000 personer. Efter en vandring runt i fängelset åkte vi vidare till Killing Fields. Här gick man runt på egen hand med en audiotur. Det var en stillsam stämning där alla gick runt i tystnad och tog in alla hemskheter vi fick höra.

S-21 Tuol Sleng

Killing Fields 
Väl tillbaka på hotellet läste vi på mer och blev ännu mer upprörda över hur västvärlden inklusive Sverige aldrig förstod eller ville förstå vad som hände. Och fortfarande pågår folkmord utan att världen utanför agerar, att vi inte lär oss! Om du vill veta mer om vad som faktiskt hände 1975 och åren efter så kan vi rekommendera filmen First they killed my father (som just nu i mars 2018 finns på Netflix).

Vi avslutade dagen med att lämna historien bakom oss och ta en tur i stan, vi hittade en trevlig restaurang i området BKK1. Där loggade vi också en av resans roligaste geocachar Team work in BKK, som faktiskt krävde två besök innan vi lyckades klara av den.

Dag 2
Andra dagen utforskade vi staden mer ordentligt. Vi besökte templet Wat Phnom, Kungliga slottet, centralmarknaden och ryska marknaden. Och vi hann strosa runt och titta på folk, äta god mat och sen vila en stund vid poolen på hotellet.

Bästa sättet att ta sig runt i Phnom Penh är med tuk-tuk, det finns ingen ordentlig kollektivtrafik
Full fart i Wat Phnom 
Centralmarknaden, ingen vidare shopping men en cool byggnad
Kungliga slottet, lugnt och folktomt till skillnad från Bangkoks motsvarighet
Dag 3
Vi ville gärna se lite mer av området runt omkring Phnom Penh så sista dagen tog vi en cykeltur på landsbygden med Grasshopper Adventures, Islands of the Mekong. Det var en välordnad tur med både guide och mekaniker med på turen. Vi började med att cykla i staden längs strandpromenaden och tog sen en färja över till en av öarna i floden. Där hamnade vi direkt ute i landsbygden och cyklade på grusvägar och stigar runt hus och åkrar. Vi gjorde ett par intressanta stopp, ett stopp vid ett sidenväveri och ett stopp hos en familj som gjorde "tofu skin". För att komma tillbaka åkte vi ytterligare två färjor, och blev sen upplockade av en minibuss för transport tillbaka till Phnom Penh. 


Tillverkning av tofu skin 
En av tre färjor
Sammanfattningsvis tyckte vi att Phnom Penh var en trevlig storstad som kändes lugnare än till exempel Ho Chi Minh City som vi besökte för några år sen. Vi bodde centralt på ett fantastiskt hotell, Aquarius, det var nog vårt favorithotell på den här resan. Fint men med en avslappnad atmosfär och med en underbar rooftop pool och bar. Det hotellet kan vi varmt rekommendera!

Rooftop pool på Aquarius

Kväll över Phnom Penh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar