söndag 11 mars 2018

Bangkok, Thailand

Det här var vårt första besök i Thailand och alltså första gången vi fick uppleva Bangkok. När vi bad om tips innan vi åkte så var det nästan ingen som pratade med kärlek i rösten om Bangkok. Och vi förstår nu varför, det är en intensiv och stökig stad som det nog tar ett tag innan man blir förälskad i.

Vi var i Bangkok i två vändor, första gången var efter vår tur till Ko Samet och Koh Chang då vi tillbringade några dagar i stan tillsammans med E innan vi skickade hem henne till Sverige för skolstarten efter jullovet. Sen avslutade vi vår fem veckors tur med några ytterligare dagar i Bangkok innan vi åkte hem.

Boende
Vi provade två helt olika typer av boenden i två olika delar av stan. Första gången hyrde vi en Airbnb-lägenhet i gamla delen av stan. Det var en jättefin lägenhet och vi trivdes verkligen i området. Små gränder med butiker, restauranger, tempel och bostäder. Det var gångavstånd både till myllret vid Khao San Road och till Grand Palace och andra tempel.

Ingången till vår lägenhet, vi bodde i två rum på 3:e och 4:e våningen

I kvarteret runt vår lägenhet fanns mängder med affärer som sålde gyllene buddor

Andra gången ville vi prova på att bo i Thailands högsta hotell, Bayoike Sky hotel. Det gör vi nog inte om... Hotellet var överfyllt av turister som skulle besöka restauranger och observationsdäcket för att se på utsikten över stan. Ibland var hissarna helt packade så det var inte helt lätt att ta sig till rummet eller till restaurangerna. Det var faktiskt totalt ocharmigt, och dessutom var läget inte helt optimalt. Det som är bra är att hotellet ligger precis vid tåget som går till flygplatsen så det var väldigt smidigt att ta sig dit. Men annars är det här mitt i downtown-området med ett myller av marknader, människor, bussar, bilar... Inte direkt området där man strosar runt och stillsamt njuter av intryck som vi föredrar.
Vårt hotell, vi bodde på 67:e våningen... Här tar vi en genväg via nedlagda järnvägsspår till tunnelbanan. 
Utsikt från frukostmatsalen i Bayoike Sky Hotel
Sevärdheter
Eftersom det här var vår första gång i Bangkok så ville vi förstås utforska staden och besöka några av de viktigaste sevärdheterna. Det finns väldigt många tempel, museer och andra sevärdheter men vi valde bara några stycken, det fanns så mycket annat att utforska i stan också.

Khao San Road får väl anses vara en sevärdhet, ett myller av restauranger, butiker, marknadsstånd, massageställen. Att gå här på nyårsafton var inte en hit, om man nu inte är på verkligt partyhumör och vill köpa billiga drinkar i hinkar....

Vi besökte Grand Palace, kungens residens med många vackra byggnader och tempel. Tyvärr var det så mycket folk så vi flydde från området efter en stund. Tipset är att vara här väldigt tidigt eller sent innan de stänger. 

Vackra konstverk fanns det i alla fall
Första gången vi besökte Chinatown försökte vi hitta en vegetarisk restaurang, det gick sådär... Men andra gången hann vi utforska området bättre. 

Det finns en Chinatown Walking Street med skyltar som tar en genom området, det blev en riktigt rolig promenad genom små gränderDurianfrukt till försäljning
Transport
En sak som gör Bangkok svårt att uppskatta ordentligt är att det är rätt bökigt att transportera sig. Staden är utspridd på stora ytor och kollektivtrafiken är inte så väl utbyggd. Det som funkade bäst för oss var att använda oss av vattnet så mycket som möjligt. Det går båtar både på floden och på kanalerna som både var billiga, effektiva och underhållande att åka med.

Här åker vi pendelbåt på floden, se till att inte ta de dyra turistbåtarna utan välj pendelbåtarna som bara kostade några baht. 
Ordentlig fart genom kanalerna. Ett bra sätt att ta sig från gamla stan mot Nana-området till exempel.

Vi åkte en del tuk-tuk också, men det kändes inte helt säkert i Bangkok-trafiken...
Friluftsliv
Andra asiatiska storstäder som till exempel Hong Kong har ju fantastiska friluftsområden med vandringsleder. Men i Bangkok måste man åka iväg en bit för att komma till nationalparker som finns en bit från stan. Men vi lyckades ändå klämma in en del friluftsliv. Vi tillbringade en dag med att vandra runt på ön Ko Kret och en annan dag att cykla på ön Bang Kachao. Vi kommer berätta mer om de äventyren i en egen bloggpost.

Vandring på asfaltsväg runt Ko Kret
Cykeltur på Bang Kachao

Geocaching
Vi hade rätt låg ambitionsnivå när det gäller geocaching i Bangkok, det blev mer en bonus när vi besökte andra platser. Men vi hade några TBs som vi ville göra oss av med, så vi fick leta upp de få stora burkarna som fanns i stan. Det blev ett besök på Watched by pretty Thai girls och sen hade vi ytterligare en TB som hamnade i burken Rock and Hard place i parken Benjakiti.


De här geocacharna loggade vi i Bangkok

Shopping
En av anledningarna att åka till Bangkok är förstås shoppingen. Här finns allt och lite till! Dyra lyxvaruhus, mer prisvärda shoppingcenters och marknader i massor. Vi har inte gjort en omfattande utforskning av utbudet eftersom shopping inte är Team Vildmarks paradgren, men några favoriter hittade vi. Vi gillade helgmarknaden i Chatuchak, tydligen världens största helgmarknad. Visst det var mycket folk och en hel del skräp, men här fanns också en del lokalt hantverk och design som var roligt att titta på. Det varuhuset som vi trivdes bäst i och där vi gjorde en del shopping var Terminal 21, det var lagom stort och hade kläder och prylar som vi gillar. Sen är det ju en upplevelse att besöka varuhus som MBK Center, en kolossal byggnad som säkert har allt man kan behöva. Men vi blir mest stressade av alla labyrinter av affärer, så det blev inga fynd där.

Tygväskor kan man aldrig ha för många av, ett av fynden på Chatuchak marknaden. 

Terminal 21
Här runt ligger de flesta stora varuhusen i Bangkok

Mat
Det är lätt att få bra vegetarisk mat i Bangkok, här är utbudet enormt även om man ibland får transportera sig runt halva stan för att besöka en restaurang. Vår höjdpunkt i Bangkok var helt klart matlagningskursen på May Kaidee. Det var en halvdag då vi lagade 8 rätter tillsammans och samtidigt fick lära oss mer om det thailändska köket och olika råvaror. Superkul! Vi kom tillbaka till restaurangen en annan kväll och åt en riktigt bra måltid också. Andra favoritrestauranger i området runt Khao San Road var Ethos och budgethaket No 1 Vegetarian.

Full fart på matlagningskursen
Två av våra rätter som vi lagade, pad thai och massamancurry
Charmiga stället No 1 Vegetarian
Veganerie Concept i Nana-området blev E's favorit
Efter sammanlagt 4,5 dagar i Bangkok känner vi oss rätt nöjda och färdiga med den här stan, det finns så många andra spännande, intressanta, fascinerande platser att utforska så vi kommer nog inte ge Bangkok en andra chans. Men vem vet...

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar