söndag 4 mars 2018

Kampot, Kambodja

Vi ville se mer av södra Kambodja och valde mellan några olika ställen, Kampot, Kep och Sihanoukville. Till slut bestämde vi oss för Kampot som verkade vara en lugn och avslappnad stad. Och det var ett bra val, vi gillade verkligen atmosfären i den här gamla franska kolonialstaden.

Efter en kort minibussresa från Phnom Penh var vi framme mitt i stan vid rondellen med en gigantisk durianfrukt. Därifrån gick vi in på en sidogata och hamnade vid hotellet Five S, ett litet hotell med bra service och fina rum.

Inte alla städer som har en tjusig durianfrukt som rondell-utsmyckning

På väg mot hotellet, det är den vita byggnaden på vänster sida
I Kampot finns inga fantastiska sevärdheter utan man åker hit mest för att ta det lugnt och njuta av atmosfären. Men det finns en del turer som anordnas av alla hotell och resebyråer, till exempel en busstur upp till Bokor National Park där det finns en övergiven fransk bergsstation, eller en tuk-tuk tur ut på landsbygden. Bokor verkade vara ett överskattat resmål så vi valde istället att ta en tur och utforska livet på landet utanför Kampot. Visst blev några stopp "turistiga", men vi var ändå väldigt nöjda med att sakta puttra fram i vår tuk-tuk. Kampot är kända för sin peppar, så ett av de mest intressanta stoppen var vid en pepparplantage.Saltodling utanför Kampot
Besök i en fiskeby
Den "hemliga sjön", tuk-tukföraren berättade att hans farmor var med och byggde dammen under Pol Pots regim
En av flera pepparplantager i området där man odlar Kampot-peppar
White Elephant Cave
Fiskmarknaden i Kep, det gick dock att få vegetarisk mat också!
Ingen trängsel på stranden i Kep
En annan typisk Kampot-aktivitet är att ta en flodtur vid solnedgången med ett stopp för att titta på eldflugor. För 5 dollar per person inklusive två öl var så var det en prisvärd och absolut godkänd kvällstur.

På vår flodbåt, strax dags att åka iväg

Det finns gott om expats i Kampot och det innebär också att det finns gott om restauranger, speciellt nöjda var vi med det vegetariska utbudet. Vi provade och gillade Epic Arts Café, bARACA och Simple Things. Den bästa måltiden åt vi vid Eden Eco Village som ligger 6 km norr om Kampot. Vi hyrde cyklar och cyklade norrut längs floden genom små byar. Det var en trevlig tur, som avslutades abrupt med att CJs cykel helt bröt ihop. Men vi åt vår fantastiska måltid vid flodkanten och CJ fick sen en varm promenad tillbaka till stan medan A cyklade i förväg.

Falafel på Epic Arts Café
Cykeltur på landet
Helt fantastisk mat på Eden Eco Village
Utsikt från Eden Eco Village
CJ tog en egen utflykt till en marknad i stan
Vi hade bara 2,5 dagar i Kampot men det kändes ändå som om vi upplevde en hel del och vi hann också hämta kraft och energi för nästa del av äventyret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar