onsdag 7 mars 2018

Chiang Dao, Thailand


Efter 3,5 vecka på resande fot i Thailand och Kambodja tog vi taxi från Kampot, flyg från Phnom Penh, mellanlandning i Bangkok för att till slut hamna i norra delen av Thailand och staden Chiang Mai. Vi sov en natt på hotell och åkte dagen efter ännu en bit norrut mot byn Chiang Dao. Vi började med en tuk-tuk från hotellet till busstationen där vi tog en lokalbuss. Det var en underhållande resa där folk hoppade på i farten och trängdes på de små sätena. Men efter två timmar var vi framme i Chiang Dao. Vårt resort Chiang Dao Nest 2 låg en bit från byn mot bergen så nästa steg var att hitta en "flaktaxi" songthaews för sista delen av resan. Vi stannade en kvinnlig chaufför som hjälpte oss att hitta en annan bil som körde oss till en tredje som slutligen tog oss till rätt plats! Det är verkligen lätt att resa i Thailand, vi fick i alla fall alltid bra med hjälp av trevliga människor.

Nest 2 är en enkel resort med trähyddor som ligger precis nedanför ett berg. Trädgården och området runt hyddorna är väldigt mysigt med hängmattor, eldplats och slingrande grusstigar. Det här är en plats för att bara ta det lugnt på. En anledning till att Nest 2 (och grann-resorten Nest 1) är så populära är att båda ställena har fantastiska restauranger. Vi bodde här tre kvällar och åt på bägge ställena. Båda restaurangerna var bra, men Nest 2 serverade nog den bästa thai-maten vi ätit på hela resan.
Lugnet före stormen, strax börjar bussen fyllas upp
Transporten fixad till Chiang Dao Nest 2


Vår fina hydda


Västerländsk middag på Nest 1
Till Chiang Dao kommer man för att andas bergsluft men också för att ge sig ut på äventyr. Det finns många företag som anordnar vandringsturer runt Chiang Dao, en populär tur är att bestiga berget Doi Luang, Thailands tredje högsta berg. Vi valde att inte göra någon bergsbestigning med guide utan gav oss istället iväg på egna äventyr.

En dag hyrde vi en songthaews och gjorde en tur runt området. Vi började med ett stopp på tisdagsmarknaden, det var knappt några turister där men trångt med människor från trakten som shoppade kläder, husgeråd, mattor och andra nödvändigheter. Vi köpte frukt till matsäck och A hittade ett par snygga torgvantar för 15 baht. Nästa stopp var vid vattenfallet Sri Sungwan. Det var inte så mycket folk här så det var skönt att vandra vid vattenfallet och skogen runt omkring. Eftersom det var den torra säsongen var det inte någon ordentlig fart på vattnet, men ändå ett trevligt utflyktsmål. Det går en vandringsled en bit från vattenfallet men vi valde att inte gå leden, istället åt vi vår matsäck i skuggan en bit från fallen.

Nästa stopp blev de varma källorna Pong Arng, här var det mer folk, flera familjer som var och badade i källorna. Vi bytte om och satte oss i värmen och njöt en stund. Innan vi återvände till Chiang Dao åt vi lunch på ett ställe som vår songthaew-förare rekommenderade, tror det blev vegetarisk pad thai.

Varje tisdag är det stor marknad i Chiang Dao

Vattenfallet vid Sri Sungwan


En bit från vattenfallet fanns en fin park där vi hittade lite skugga 
Nästa stopp var vid de varma källorna Pong Arng
Full fart i varmvattnet
Andra dagen gick vi en kort bit från vår resort upp till templet Wat Tha Pha Plong. Det ligger högt upp på ett berg med 500 trappsteg. Längst med hela trappan upp bjöds vi på buddistiska visdomsord. Högst uppe var det gott om munkar som rörde sig i området. Där finns flera religiösa byggnader, ett vackert altare inhyst i ett berg och sen ytterligare en byggnad högst upp med fantastisk utsikt över trakten. Här var det skönt att bara stå och reflektera en stund.

Sen tog vi oss ner för trapporna och letade på starten för en Nature Trail som går genom djungeln längs bergssidan fram mot grottan Chiang Dao Cave. Leden var något mer äventyrlig än vi trodde, den gick som en berg- och dalbana upp och ner genom djungeln. Det var rätt tät växtlighet hela vägen så inte så mycket utsikt. Men vid några platser skingrades det gröna och vi kunde se ut över dalen. Leden var diskret markerad så vid något vägskäl hamnade vi fel och fick gå tillbaka efter en stund. Efter ett par timmars vandring i djungeln kom vi fram till grottan. Vi köpte något att dricka och vilade ett tag innan vi tog nästa del av äventyret.

Chiang Dao Cave kan man uppleva på två sätt, antingen går man en enkel lättgången väg på egen hand eller så hyr man en guide med lampa och ger sig in i tunnelgångarna på en något mer äventyrlig tur. Eftersom vi var rätt trötta efter vår djungelvandring tänkte vi att det räckte med den enkla varianten. Men hur det nu var så hade vi plötsligt hyrt en guide och gav oss in i mörkret. Vi är av den bestämda uppfattningen att grottor oftast är överskattade utflyktsmål, men det här var ändå en rätt trevlig tur. Lite trångt emellanåt men inte så farligt, och rätt fascinerande med en så stor grotta.

Hit upp ska vi!
Tänkvärd promenad uppför trapporna
Altare inne i berget
Utsikt högst upp vid templet
Här börjar stigen Chiang Dao Nature Trail


 

Ute ur djungeln
Entrén till Chiang Dao Cave
Vi utforskar grottsystemet
Vi var väldigt nöjda med Chiang Dao och vår resort. Efter att ha trängts med människor i storstäder i flera veckor så var det skönt att sitta i vår trädgård med en drink och titta ut över bergen. Här hade vi helt klart kunnat vara ytterligare någon dag och njuta av lugnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar