söndag 22 april 2012

Geocaching i Texas

På allmän begäran kommer här några rader om vårt geocachingäventyr i Texas i julas. Vi har redan bloggat om själva resan "Roadtrip i Texas", men nu kommer alltså ett inlägg speciellt dedikerat till alla er geocachare som har väntat och väntat på denna rapport!

Vi tillbringade alltså 2,5 vecka i Texas över julen, och hann med att uppleva både storstäder och landsbygden. Som vanligt när vi är ute och reser så blir det också en hel del burkar loggade (123 stycken). När vi körde längre sträckor så försökte vi hitta några roliga burkar som vi kunde stanna vid för att göra resan lite roligare. Och även på alla platser vi kom till. Vi använde favoritpoäng som ett hjälpmedel för att hitta de cachar som var värda ett besök.
Team Vildmark i Texas!
Så här kommer en topplista över våra 10 bästa geocachingupplevelser i Texas. Naturligtvis spar vi det bästa till sist, så vi börjar bakifrån från plats 10.

10. Virtuella cachar
Det fullkomligt kryllade av virtuella cachar i Texas. Eftersom det inte finns så många såna kvar hemma i Sverige så passade vi på att logga så många vi kunde. Ofta innebär det att man ska gå till en plats och ta reda på någon information, kanske ta ett kort och sen mejla cacheägaren. En favoritstad var Galvestone som hade många virtuella cachar på roliga platser. Till exempel Pirates Abode som fanns vid en husruin där en alldeles riktig sjörövare hade bott. Vi lyckades också logga två webcam cachar i Galveston.

9. The Distance Challenge
CJ hade spanat in den här cachen utanför Houston som han ville logga. Kriteriet var att man måste ha loggat två cacher med ett avstånd på 1000 miles på en och samma dag. Så strax efter midnatt när vi skulle åka till Texas så gav han sig iväg till Kärrdal för att logga Välkommen till Sollentuna. Och när vi hade landat i Houston och var halvt svimfärdiga av jetlag så gav han sig iväg med sonen för att logga en burk till, som tur var fanns det en på gångavstånd från hotellet. Eller "som tur var" kanske det inte var, i princip så finns det minst en burk i varje hörn i Texas så det är aldrig mer än en kort promenad till en burk. Sen är det kanske inte alltid kvalitet och upplevelse i varje hörn, utan många mikros i vägskyltar och under parkbänkar...
Vi fick även loggat vår västraste cache i Texas

8. Wherigo cacharna i San Antonio
San Antonio var en charmig stad där det passade utmärkt att spendera julafton. Genom staden finns ett kanalsystem "Texas Venedig" och med gångvägar längs kanalen - Riverwalk. Och naturligtvis åker alla turister båt på kanalen, och så även vi. Här fanns två riktigt bra Whereigo cachar. Den ena hette Wherigo - Alamo och gick längs den gamla gränsen runt Alamo-fortet. Vi gick den här turen på juldagen och då var fortet stängt, men vi fick ändå tack vare cachen en riktigt bra historielektion och fick uppleva fortet lika bra som om det hade varit öppet (eller kanske till och med ännu bättre). Den andra cachen som var ännu snäppet bättre var The Lost Treasure of Cabeza de Vaca. Här fick man gå längs nästan hela kanalen och Riverwalken för att utföra uppgifter och leta efter den förlorade skatten. Sonen tog kommandot och blev riktigt engagerad - det hade kanske inte varit riktigt lika enkelt att få med sig honom på en "normal" promenad längs kanalen. Jag tror den cachen nog tog ett par timmar att genomföra, men toppbetyg blev det!
Utanför Alamo-fortet

Vackert längs Riverwalk i San-Antonio

7. Polisutfrågning
En upplevelse som får hamna på listan för att den på något sätt symboliserar mycket av Texas, var upplevelsen när CJ, C och E tog en promenad för att logga ett par burkar utanför Houston. Då stannade en polis och undrade vad de gjorde. "Why are you walking? Is something wrong?" En pappa som GÅR med sina barn är så fantastiskt annorlunda och suspekt att det måste kontrolleras... I Texas går man inte, man åker pick-up truck!

6. Vilda västern
Vi hade kanske hittat de här ställena ändå om vi läst på ordentligt i guideböckerna, men tack vare geocachingen så hittade vi några riktigt charmiga westernbyar. Ställen där tiden stått stilla och livet fortfarande går i rätt sakta mak. Några favoriter var Apple Delight i Waring, Hondo's Place i Luckenbach och Sister Creek.
Waring General Store - charmigt ställe

Luckenbach Post Office

5. Platser vi aldrig hade hittat till utan geocachingen
Ja, det är ju många geocachar som uppfyller kriterierna för den här kategorin, men vi lyckades hamna på en del märkliga platser! Mitt i ett område med kontor och arbetsplatser utanför Houston hittade vi en oerhört vacker minnesplats för avlidna brandmän, FIRST into the FIRE memorial. I Galveston, strax utanför ett avspärrat militärområde och efter skylten "Beware of snakes" fanns det en smal strimma naturreservat med vacker natur och naturligtvis ett par cachar - tex Pirate Island Geocache.
"LPC" - Lamp Post Cache blir det många...

Ammobox i Galvestone

Vackert minnesmärke

4. Texas äldsta cache
Naturligtvis måste man göra en liten avstickare för att få logga Texas äldsta cache CenTex Prime med det coola GC-numret GCEF. Den låg längs en väg i ett fint landskap inte så långt från San Antonio. En anledning till att vi behövde logga den var att vi misslyckades med att logga en challenge-cache på väg till FAD i höstas, eftersom vi saknade en logg på en cache från 2000 (efter något visst datum). Men nu är vi redo att logga den på riktigt när vi passerar nästa gång - för det är klart det blir FAD i år igen!
Glad E loggar Texas äldsta cache

3. Enchanted Rock
Den bästa naturupplevelsen vi hade var utanför Fredericksburg och parken Enchanted Rock. Det är en klippa som är formad som en kupol, och runt kupolen fanns det fina vandringsleder och gott om cachar. Vi började med att logga Earth Cachen The Enchanted Rock på toppen av kupolen och sen följde vi stigen runt om och loggade ytterligare ett 10-tal burkar. En underbart skön dag i vårväder med frisk luft och natur, det hade vi längtat efter!
På promenad uppe på kupolen

2. Purple, Green and Gold King Cake Party #1
Det ordnas många event i Texas, så CJ hade spanat om det inte skulle bli något event som passade. Och så precis innan vi åkte hemifrån så publicerades ett event som skulle hållas på vår sista kväll i Houston, och inte så långt från vårt hotell. Det var ett King Cake Party, som ska inleda Mardi Gras festivalen. Så det var klart att vi anmälde oss och gav oss iväg dit. Och det blev en superkväll! Många trevliga geocachare och vi blev så klart lite kändisar, inte många som träffat geocachare från Sverige. En King Cake är som en kaka som är fylld med smörkräm och dekorerad med glitter i lila, grönt och guld. Inuti kakan har man bakat in en mini-Jesus och den som får Jesus-figuren får speciell status - i vårt fall handlade det om att bli "King of all geocachers i Houston" och få äran att anordna festen nästa år. Och naturligtvis var det CJ och Team Vildmark som tog hem äran! Vi får väl se hur vi löser det med partyt nästa år...
E med flera glada King Cake party gäster

"King of all geocachers in Houston"

1. Necropolis of Britannia Manor III
Och så var det toppnoteringen som självklart tas av cachen Necropolis of Britannia Manor III. Det är ett heldagsäventyr som är oerhört påkostat och häftigt, till och med våra motsträviga tonåringar var imponerade! Och den upplevelsen förtjänar väl egentligen ett eget inlägg, men här kommer en kort sammanfattning. Cachen är utlagd av Richard Garriott som också lagt ut den enda cachen i rymden, och finalen finns utanför hans palats i Austin. Cachen är upplagd med olika delsteg som tog oss genom Austin via kyrkogårdar och parker.

Efter många timmars jakt hade vi koordinaterna till finalen, men vi väntade ett par timmar innan vi gav oss dit - enligt instruktionerna skulle det vara mörkt när man gav sig dig.  Och där följde en snitslad bana som var kantad av spöken, skelett, kistor, gravstenar, döda kroppar - hur mycket som helst! Väl framme hade han byggt ett torn som man kunde klättra upp i och spana ut över Austin. Efter att ha löst koden till dörrlåset så kunde vi gå in i tornet och beundra ytterligare mängder med skräckföremål. Där fanns också en helt egen "myntmaskin" - man stoppar in en Quarter, maskinen trycker ett mönster och ut kommer en souvenir, den här gången med en bild från Richards rymdäventyr. Helt fantastiskt! Nog för att vi älskar att bara gå ut i skogen och logga en burk under en sten, men lite fler miljardärer som kan lägga ut den här typen av burkar vore väl inte fel!
Äventyret startade självklart på en kyrkogård

Austin Skyline

Och så var det finalen...
Det specialbyggda tornet med utkik på toppenHar jag missat något? Ja tex när vi tog mörker cachen precis hemma hos de vi besökte i Dallas. Bara att fråga så kan jag berätta mer - blogginlägget blev väl långt ändå...

/A

1 kommentar:

  1. Härlig läsning! Man längtar verkligen efter att åka över till USA igen!

    SvaraRadera