måndag 30 april 2012

Den riktiga svenska skogen finns snart inte kvar

Den riktiga svenska skogen finns snart inte kvar... DN har haft en bra artikel serie (i kulturdelen som jag läser sämst) Skogen vi ärvde. Här beskrivs det moderna svenska skogsbruket lite provokativt men när man är ute mycket i skogen så hittar man alldeles för ofta "förstörd" skog. Vi har fått lära oss nya ord som hyggesplöjning och föryngringsyta som jag helst hade låtit bli.

Exempel på kalhygge. Foto: Naturskyddsföreningen.
Jag begriper att man måste avverka skog för att få inkomster till Sverige. Men jag kan ibland tycka att man visar dålig respekt för naturen när man inte bara sågar ned träden utan fullständigt kör sönder marken och helt ändrar landskapet. Hoppas en sådan här debatt kan få oss att tänka till och bevara mer "riktig" skog till kommande generationer.

Cache turen idag var i ett område med totalt förstörd skog. Jag har länge funderat på att åka och ta GCU cacherna i Uppsala.


Faktiskt hade jag packat allt och var på väg men då räckte inte tiden till så jag valde att åka någon annan stans. Igår var det dock dax och jag var förberedd på mycket träsk, vatten och kalhyggen. Jag skulle inte bli besviken för precis så var det. Jag startade 9.30 från den rekommenderade parkeringen och gick sedan österut, toppen av C och sedan U:et runt resten av C och sist G. Vid några ställen fick jag leta en stund men generellt gick det fort.Dessutom var några av gömmorna riktigt kul, vilket jag inte hade väntat mig.

Diken
Kalhyggen
Granplanteringar
Lunch paus
Träsk
Jag var tillbaka vid parkeringen exakt 4 timmar efter starten, trött men glad att jag lyckades hitta alla. Jag har dessutom fått bekräftat att mina Lundhagskängor är täta.

Snyggt med glada gubbar...
/CJ 1 kommentar:

  1. Jag gillar heller inte det moderna skogsbruket, måste de köra sönder marken totalt. Allt fint försvinner.

    SvaraRadera