lördag 12 mars 2011

52 vardagsäventyr med Team Vildmark

Läste precis om Gunnika som planerar 52 vardagsäventyr på helgerna under 2011. Och det är ju faktiskt vad vi ägnar oss åt också! Vardagsäventyr, att upptäcka spännande platser runt omkring oss och vara ute i naturen så mycket som möjligt. Fast kanske inte lika organiserat som Gannika. Men från och med idag så inleder vi vårt eget projekt - 52 vardagsäventyr med Team Vildmark!

Äventyr 1 - Skogs- och isvandring med geocaching vid Kalmarnäs
Denna veckas äventyr gick till Kalmarnäs naturreservat i Håbo. Kalmarnäslandet ligger i ett bergigt skogsområde mot Mälaren. Upplandsstiftelsen ansvarar för området och det var verkligen exemplariskt välskött. Fina skyltar och tydliga stigmarkeringar. Nästan lite väl ordnat, kändes inte som så mycket vildmark, men väldigt vackert!

På väg mot Kalmarnäs loggade vi två mysterycacher som A löste på ett kick på morgonen innan vi gav oss iväg. Båda var välgjorda - men favoriten var Franz Jäger #2, jättefin cache!

Sedan parkerade vi vid naturreservatets parkering och läste lite på de fina informationsskyltarna innan vi gav oss iväg. Trots snön så var det lätt att gå i de upptrampade stigarna, speciellt för A som hade sina favoritskor Icebug med dubbar på sig. Första målet var Vattunödsberget och cachen Vattunöden med hisnande utsikt över Mälaren. Vi passade på att äta lite GI-fika och njuta av solskenet. En bit därifrån fanns en välskött grillplats, och lite ångrade vi att vi inte grillade lunchen istället...

Barnvänligt naturreservat
Grillplatsen vid Vattunödsberget
Loggning med utsikt över Mälaren

Nästa stopp var "Eken" - Upplands troligen äldsta ek. Men till vår stora besvikelse så hade eken blåst omkull och såg rätt eländig ut. Fast vi hittade en del andra coola träd - som en urbrunnen ek som bara hade ett tunt skal kvar.

Äldsta eken som blåst omkull

Inte den äldsta eken, men cool ändå!

Vi hade en diskussion om det verkligen var säkert att ge sig ut på isarna. Det var inte så många människor ute på isen, men vi bestämde oss för att ge oss iväg. Vi har ingen riktig isvana och är inte helt utrustade heller. Så till nästa säsong får vi uppgradera utrustningen! Men med ispiken i handen gav vi oss iväg. Ganska blött på isen, men isen var fortfarande tjock. Det var en fyrhjuling som åkte omkring på isen - och det fick oss att känna oss lite säkrare. Det är märkligt med avstånd på isen - den lilla ön som vi skulle besöka såg inte ut att ligga många meter bort, men det var 1,4 km från fastlandet ut till ön med cachen Oxen. Det var en D1:a, men vi hade trots det lite svårt att hitta cachen. Just när jag tänkte ringa Nie som var här för ett par veckor sedan, så hittades cachen på ett väldigt enkelt ställe! Vi promenerade tillbaka mot hotellkomplexet Lastberget som såg lite malplacerat ut mitt i den fina vildmarken.  Namnet Lastberget kommer tydligen från att det här en gång i tiden varit en plats där man lastat ved från skogarna på båtar. En kort promenad senare - off-road pulsande i snön förstås - var vi framme vid en ny tjusig utsiktsplats och cachen Min spontana - Lastberget. Det blev dags för påtår och ny paus för att njuta av vårsolen.

Vi följde sedan stigarna vidare tillbaka mot parkeringsplatsen igen och passerade en bäckravin och Naturskolans lokaler med ytterligare grillplatser. Och en väldigt charmig skylt vid "Barkbåtbron", sånt blir vi glada av!

Här kan ni sitta och se när era barkbåtar går i mål. Ni kan sitta på bron och kolla på båten, kasta sten eller sitta och tänka.
Tjusiga granrenar (granhundar?) vid Naturskolan

Det blev en fantastiskt skön promenad genom ett vackert naturreservat, som passar både vildmarkare och mer ovana barnfamiljer. På väg hem blev det ytterligare ett par cachar innan vi nöjda svängde in på parkeringen hemma.

Och inte nog med det! Veckans äventyr fortsätter imorgon med en tur till Vildmarksmässan.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar