onsdag 2 juni 2021

Vandring vid Tåkern Naturum

På vår östgötatur i trakterna runt Vadstena blev det ett stopp vid fågelsjön Tåkern. Det finns flera ställen att utgå ifrån om man vill utforska sjön. Vi valde att åka till Glänås där Naturum Tåkern finns för att där gå den 4 km långa vandringsslingan. Själva Naturum var stängt men det fanns guider på plats och en del aktiviteter för barn. Ingen i sällskapet är så bra på fåglar men det är ändå fascinerande och underhållande att besöka den här typen av fågelsjö, ett vimmel av olika fåglar och en ständig fågelsång, i alla fall så här på våren. 

Vandringsleden går nästan helt på spänger, förutom en kort sträcka genom skogen längst bort. Längs med vägen finns ett gömsle och ett fågeltorn och flera platser med fin utsikt över sjön. Vi roade oss med att försöka känna igen både fåglar och växter, men det gick väl så där om vi ska vara ärliga. Men vi tar en art i taget, så sakteliga lär vi oss mer. När vi gick längs spängerna hörde vi ett märkligt dovt ljud som ett eko och undrade vad det kunde vara. Tillbaka vid Naturum fick vi svaret av en av guiderna att det var en rördrom vi hade hört. En ovanlig och skygg fågel, men guiden hade sett ett häckande par i närheten. 

Tåkern blev ett trevligt stopp med annorlunda vandring i och med att vi gick nästan 4 km på träplankor. Men man behöver inte gå så långt för att njuta av sjön. Bara att uppleva arkitekturen på byggnaderna runt Naturum är värt ett besök, fantastiska halmtak och geometriska former. Här finns också en hel del att göra om man kommer med barn, bland annat finns Prinsessan Estelles sagostig. 

Vi avslutade turen med att ta bilen förbi Rökstenen, ett annat givet utflyktsmål inte långt ifrån Tåkern. Rökstenen beskrivs som "den mest mytomspunna runstenen i landet, kanske i världen". Den är inte märkvärdigt stor utan det är texten som skapat uppståndelsen, tydligen "ett litterärt och konstnärligt mästerverk".

Läs mer:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar