lördag 5 juni 2021

Vandring längs Tycklingerundan i Vadstena

Vi började vår Östgötatur med att flytta hemmakontoret till vårt hyrda hus ute på slätten. För att få njuta lite extra av omgivningarna tog vi en långlunch med promenad i Vadstena. Vi hittade Tycklingerundan som man väl får kalla för en lokal promenadslinga, populär bland både flanörer och motionärer. Rundan går längs strandpromenaden i Vadstena vidare ut till udden Tycklingen och badplatsen där för att sen vända tillbaka till stan via grusvägar, ca 4 km. 

I Vadstena utgår rundan från klosterområdet, men vi parkerade aningens längre bort och började vid slottet för att inte missa någon sevärdhet. Hela Vadstena är väl värt ett besök och klosterområdet hade vi kunnat strosa runt ännu mer i. Det är verkligen en speciell, lugn atmosfär här. Men vi fortsatte från stan längs Vätterns strand, förbi ett koloniområde och sen genom mer lantlig miljö med utsikt över fälten.

Rundan har inga speciella markeringar, men den finns beskriven hos Pilgrimscentrum samt finns som digital karta på Naturkartan. Längs med rutten fanns flera skyltar som berättade historier om människor som levt i trakten, så om man vill kan man få sig en dos kulturhistoria samtidigt. Leden beskrivs även som en pilgrimsvandring, så fritt fram att göra det till en mer andlig och reflekterande upplevelse.  

Vi åt vår lunchmatsäck vid badplatsen vid Tycklingen, just den här dagen hade ett gäng små knottliknande varelser bestämt sig för att hänga här så vi blev inte sittandes så värst länge. När vi var i rörelse hann de inte riktigt med oss. 

Sista biten tillbaka till stan går via bilväg och villaområden, men det går helt säkert att hitta egna små stigar eller cykelvägar tillbaka om man föredrar det. Vi firade turen med en glass och kaffe på kaféet vid Pilgrimscentrum innan det var dags att åka tillbaka för eftermiddagens arbetspass.

Summering: En trevlig vardagstur för att utforska både Vadstena och omgivningarna. Mer om Tycklingerundan:

Alla inlägg från vår Östgötatur:

/A

2 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder! Alltid kul att läsa om era vandringar.
  Ni kanske skulle kunna byta ut bilden högst upp mot en utan dimma, blir lite tråkigt med dimma hela tiden. Lite sol skulle vara trevligt. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Katarina! Och tack för tipset, klart vi ska ha en sommarbild! Tar en påtår på morgonkaffet och letar bra bilder direkt :-) //Annika

   Radera