måndag 27 april 2020

Vattgruvsmossen: Stora gruvrundan

Vattgruvsmossen i Järna är en av våra favoritpromenader här i vårt närområde. Vi har gjort några inlägg tidigare om vandringar i området, när vi vandrade Vattgruvsmossleden och när vi gick Sörmlandsleden mellan Järna och Mölnbo. Vi har sett på kartor och pilar i skogen att det finns ytterligare leder att utforska, så den här lördagen bestämde vi oss för att följa Stora gruvrundan. På Naturkartan finns bara Vattgruvsmossleden beskriven men i praktiken finns det fler markerade leder att utforska. Stora gruvrundan är en led som går runt Vattgruvsmossen och sen vidare förbi Långmossen för att sen ansluta till Sörmlandsleden.

Stigen syns på digitala kartor och i naturen finns markeringar kvar även om stigen inte är så vältrampad längre. Vid några ställen tappade vi bort oss när stigen försvann och då var det bra att kunna jämföra med den digitala kartan. Speciellt där stigen ansluter till Sörmlandsleden åt Järnahållet till, där har terrängen vuxit upp och markeringarna försvunnit.

Men vilken fin vandring! Leden går över hällmarker förbi mossar med skön vildmarkskänsla hela tiden. Väl värt som variation och alternativ till Sörmlandsleden (som ju också har en fantastiskt fin dragning här). Kanske kan en idé vara att de här lederna skulle kunna få bli extraslingor till Sörmlandsleden, de platsar de mer än väl som.

Det går att utgå ifrån parkeringen vid Vattgruvsmossen, vandra Sörmlandsleden mot Mölnbo och sen vika av när man kommer fram till skyltarna med de olika lederna. Sen följa Stora Gruvrundan tills man möter Sörmlandsleden igen och sen vika tillbaka mot parkeringen, det borde bli en slinga på runt 10 km. Vi valde att gå lite längre och göra en avstickare från rastplatsen vid Stora Kobäcken ner mot sjön Akaren, det går en stig från rastplatsen direkt till sjön.  Det var en sån där fantastiskt solig eftermiddag och då glittrar Akaren helt fantastiskt!

Här började vi Stora Gruvrundan, skyltarna står längs Sörmlandsleden etapp 12
Sen vi började vandra Sörmlandsleden har vi passerat en och annan kolbotten


Rester av gamla vindskydd (?)

Här viker Stora Gruvrundan av mot Långmossen Bra kvalitet på de gamla markeringarna 

Kan det vara vargspillning? Vi rör oss i Sjundareviret så är väl inte omöjligt (fast vi är inga bajsexperter så kommentera om det inte verkar stämma) 
Fantastiskt vackert med solljuset, den porlande bäcken och mossan. Här blev det en stunds skogsbad innan vi vandrade vidare.
Ute på Sörmlandsleden igen och den fina svampen som någon har placerat här
Avslutningen via Akarens norra strand

Mer på bloggen från området runt Vattgruvsmossen:
/A

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack så mycket, hoppas det ska inspirera till turer i området.

   Radera
  2. Gick kolbotten rundan idag från parkeringen lagom efter en vecka i sängen 3,7km.

   Radera
  3. Det är en av mina favorit-vardagsturer, en skön skogspromenad med mossar och hällmark som jag gillar. Hoppas du hade en fin tur!

   Radera