fredag 14 december 2018

Stora Alsjöns naturreservat med Blå stigen

Vi fortsätter att utforska skogarna runt nya sommarhuset i Molstaberg. Den här gråa decembersöndagen blev det en vandring till Stora Alsjöns naturreservat längs Sörmlandsleden och även den lokala Blå stigen.

Vår vandring utgick ifrån Molstaberg en kort bit från sjön Akaren längs Sörmlandsledens etapp 12:1. Därifrån gick vi norrut längs etapp 12 mot naturreservatet. När man kommer in i naturreservatet delar sig stigen, Sörmlandsleden går vänster och åt höger går istället Blå stigen. Det gör att det går att göra en trevlig rundslinga i naturreservatet. Vi valde att gå högervarv och följde Blå stigen genom den fina skogen med hällmarker och gammal skog, det var en rätt lättgången del av turen. Efter ett tag kommer Blå stigen fram till skogsvägen som leder till parkeringen vid naturreservatet och vi fortsatte på Sörmlandsleden. Nu blev det brantare och mer ansträngande. Men strax stod vi högt på berget vid kanten till Lilla Horssjön och tittade ut över sjön och vindskyddet på andra sidan, väldigt vackert!

Vi traskade vidare med vindskyddet som mål, det här måste väl vara en av Sörmlandsledens vackraste platser! Väldigt fint läge vid den lilla skogssjön ute på en udde, helt lugnt och tyst och idylliskt. Vi gjorde en brasa, värmde vatten till soppa och kaffe och njöt av stillheten. Här fanns gott om fina tältplatser, det fanns fler platser och eldstad även en bit därifrån vid Stora Horssjön. Vi kommer nog tillbaka hit många gånger, ser också fram emot att bo i vindskyddet någon natt.

Vi fortsatte Sörmlandsleden tillbaka i fortsatt backig terräng ner mot Trönsjön. Här valde vi att avvika från leden och ta en stig ut mot bilvägen för den sista delen tillbaka mot Molstaberg. Totalt var vi ute 3 timmar inklusive lunchpaus, men det blir lite kortare om man utgår ifrån parkeringen vid Stora Alsjön istället. En riktigt fin halvdagstur!


Etappslut för 12:1, här ansluter vi längs etapp 12 


Fint och lättvandrat längs Blå stigen











Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar