torsdag 14 maj 2020

Sörmlandsleden etapp 29: Djupvik - Viggaren

Nya etapper att utforska på Sörmlandsleden! Den här gången har vi gått Sörmlandsleden etapp 28, 28:1 (Forssjö natur- och kulturmuseum) och etapp 29 uppdelat på två olika dagar. För att det ska bli lättare att hänga med i beskrivningen så gör vi tre olika inlägg, så här börjar vi med etapp 29 som var första etappen vi gick under de här två dagarna.

Vi gick leden baklänges från Djupvik mot målet vid sjön Viggaren. Vi parkerade en cykel en bit in på etapp 28 där Sörmlandsleden viker av från bilvägen vid Albro (för att också vandra en del av Forssjö-slingan).

Vår start på vandringen blev vid den stora parkeringen vid bron över till Fagerön en bit från etappslutet för etapp 29, det är en smidig och rymlig parkering. Men eftersom vi ska gå hela leden utan att fuska så fick vi börja med att gå tillbaka upp till bilvägen där etappen slutar och sen vända tillbaka till parkeringen för att se till att vi har gått alla metrar. Sen kunde vi börja på riktigt och njuta av sträckan över Fagerön, jättefin start på dagen! Vi tog förmiddagsfika vid det första vindskyddet på östra delen av ön. Här kan det säkert vara mycket folk på sommaren men en kylig och blåsig aprildag var vi ensamma. Vidare mot nästa vindskydd fick vi passera mängder med fallna träd, ett lyckat samarbete mellan vind och bäver.

Resten av etappen var inte så märkvärdig, mycket odlad skog och en del kalhyggen men samtidigt ödsligt långt från civilisationen och bebyggelse. Vi fick uppleva mycket djurliv under den här dagen, ett par rävar sprang förbi, vi såg ekorre, huggorm, tranor och höjdpunkten var en vildsvinsunge som sprang rakt emot oss som om den ville fram och hälsa. Man har ju hört talas om aggressiva vildsvinshonor som ska skydda sina barn så vi gick raskt vidare bort från ungen innan mamman skulle upptäcka oss.

Etappen slutar (eller börjar) framme vid en bilväg som går väldigt fint på en ås längs sjön Viggaren. Här fortsatte vi en bit in på nästa etapp för att också vandra en bit på Forssjö-slingan, mer om det i nästa inlägg.
Så var vi vid Djupvik igen, sist gick vi etapp 30 åt andra hållet
Blåsigt på Fagerön idag
Vindskydd i lä på rätt sida av ön

Tomt på badplatsen

Vackert landskap med flera fina torp
Plockepinn med nedfallna träd


Utsikt över Näsnaren
Ett och annat kalhygge blev det också
Ytterligare en etapp avklarad!
 Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar