tisdag 21 april 2020

Sörmlandsleden etapp 30: Åbo - Djupviksvägen

Så var vi tillbaka på Sörmlandsleden och Åbo där vi avslutade etapp 31 för någon vecka sen. Nu var det dags att vandra norrut från Åbo till Djupviksvägen på etapp 30, som vanligt med cykel parkerad i ena ändan och bilen i andra. Det här var en riktigt blåsig dag, vilket skulle visa sig göra turen mer utmanande än vi tänkt.

Hela etappen går i djup skog, nästan bara på skogsstigar, och med en del sevärdheter. Vi startade i Åbo och gick första timmen i fin skog med rätt backig terräng. Första stoppet blev på Sörmlands högsta punkt, Vensbrinksberget. Här finns ett utsiktstorn som svajade lätt i den hårda vinden, det var bara halva teamet som vågade sig upp och titta på utsikten över skogen. Nu var vi också framme vid en blåmarkerad slinga, Skogsbyslingan, på drygt 2 km som går förbi tornet och andra sevärdheter. Nästa stopp blev en "minikanjon", en plats där vattnet under istiden bildat kanaler och formationer.

Det blev lunch vid vindskyddet vid Vikitteln, riktigt ruggigt så vi kröp in långt i vindskyddet för att inte frysa. Här fanns fina pannkakslaggar så ett tips är att ha med smet och göra pannkakor över elden. Efter lunchen gick vi vidare genom skogen och passerade flera fina sjöar. Nu började det blåsa ännu mer så det flög grenar runt oss, kändes som om det hade varit lätt hänt att få ett träd i huvudet. Det kändes bra att vara framme helskinnade vid Djupviksvägen där etapp 30 och 29 möts.

CJ cyklade tillbaka till bilen och A gick tillbaka samma väg och sen via småvägar till Djupvik för att bli upplockad. Men det blev mer äventyr, ett stort träd låg rakt över vägen när CJ skulle åka så han fick göra en lång omväg. På väg hem passerade vi ytterligare ett träd som låg över vägen där brandkåren var i full gång med att rensa vägen. Väl hemma så hade stormen fått sällskap av regn och hagel, och det dröjde inte många minuter hemma innan strömmen gick. Så fram med stormköket igen för att fixa middag!
Detta är alltså en "minikanjon"

Tibasten blommar
Etapp 30 blev knappt 12 km med äventyrlig vildmark, höjdpunkten får man väl säga var i dubbel bemärkelse Sörmlands högsta punkt.

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar