tisdag 6 augusti 2019

Slottet Książ utanför Wałbrzych, Polen

På vår roadtrip genom Polen var vi på väg mellan Wrocław och vårt nästa boende i Mieroszów letade vi efter ett bra stopp för en bensträckare, och då hittade vi ett slott som verkade intressant. Så, vi hamnade vid slottet Książ utanför staden Wałbrzych. Här blev det både en sightseeingtur i slottet och en kortare vandringstur i skogen runt omkring.

Vi var där hyfsat tidigt så när vi kom fram var det rätt tomt på parkeringen och ingen direkt kö i kassorna. När vi sen åkte från slottet framåt eftermiddagen var det långa köer, så kom tidigt är ett bra tips. Eller köp biljett on-line så slipper man köerna helt.

Det är ett maffigt sagoslott som ligger högt upp i bergen med vacker trädgård runt omkring. Man kan gå med guide eller på egen hand. Eftersom guidning på engelska bara var på helgerna så valde vi att gå själva. Det vi gillade bäst med slottet var utställningen av gamla kort som var tagna av en kock på slottet. Här fick man verkligen förståelse för livet då, kocken hade tagit mängder med vardagskort på både sin egen familj och slottsherrarna.

Under slottet finns underjordiska gångar som byggdes under andra världskriget som en del av Hitlers projekt "Riese". Tunnlarna var tänkta att användas som högkvarter åt Hitler och som underjordiska fabriker. Vi missade att man behövde köpa separata biljetter till underjorden, men en polsk-svensk familj kom fram och gav oss deras biljetter. Dock var det 1,5 timmes väntetid till turen men vi ville inte vänta så länge utan gav oss iväg på vandring istället. Så tunnlarna har vi inte utforskat.
Runt slottet finns flera vandringsleder, vi valde att gå en led till en slottsruin. Det var en fin vandring med utsikt över slottet och landskapet. Några sträckor gick på träplankor som var fastsatta i berget. Den gamla slottsruinen var om vi fattar rätt byggd som en ruin redan från början någon gång på 1700-talet, som en turistattraktion där slottets ägare kunde ta emot gäster och anordna fester. I maj 1945 när den sovjetiska armén tog över området brändes de byggnader som fanns ner och bara stenruinen finns kvar. Lite Angkor Wat feeling var det här, när naturen tagit över ruinen.

Vi loggade en geocache och vilade en stund med vattenpaus vid ruinen innan vi gick tillbaka. Den här gången tog vi en genväg tillbaka mot parkeringen. Kanske finns det andra fina slott som är trevligare att besöka men om man är i området är det här en trevlig halvdagstur med både slott och vandring. I biljetten ingår även ett besök till ett växthus Palmarnia som tillhörde slottet, men det skippade vi eftersom vi nu behövde åka vidare till vårt Airbnb i Mieroszów.


Blogginlägg från vår roadtrip genom Polen-Tjeckien-Tyskland sommaren 2019:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar