lördag 10 augusti 2019

Vandringar runt Mieroszów i Polen

På vår roadtrip ville vi stanna lite längre på någon plats och få tid för vandring och utforska natur, kultur och sevärdheter. Vi fastnade för en charmig Airbnb-lägenhet i byn Mieroszów som ligger i sydvästra Polen på gränsen till Tjeckien. Vi bodde i ett gammalt kafé och när vi inte låste dörren så hände det flera gånger att turister kom in i lägenheten på jakt efter en kaffe. Själva byn har inte så mycket att erbjuda i form av underhållning av service men var en intressant upplevelse ändå. Inte sen vi reste i bergsbyar i Kina för 25 år sen har vi blivit så uttittade när vi promenerat på gatorna. Det är inte många turister som övernattar här i byn tydligen...

Runt Mieroszów finns mängder med vandrings- och cykelleder, precis runt omkring men också i naturreservaten en bit härifrån på både polska och tjeckiska sidan om gränsen. Vi köpte en bra karta över området och gav oss av på ett par vandringsdagar med start från vår lägenhet vid torget mitt i byn.

Vårt fina kafé

Tur 1: Vandring längs tjeckiska gränsen
Vår första vandringstur gick från Mieroszów mot gränsövergången till Tjeckien vid Zdoňov. Den övergången var tills för några år sen endast för cyklister och gående, men nu kan man även köra bil här. Vandringslederna är fint markerade hela vägen så det är lätt att hitta. Första delen gick vi längs med bilvägen som inte är så värst trafikerad.

Mieroszów är stolta över sina "skandinaviska vindskydd" och vi började med att försöka hitta ett sånt där det också fanns en geocache. Just det här vindskyddet var dock rivet kom vi fram till, men geocachen hittade vi i alla fall. Framme vid gränsövergången blev det en geocache till och en vätskepaus vid campingen.

Här gav vi oss sen in på en grönmarkerad led som gick precis längs med gränsen så vi vandrade med en fot i Polen och den andra i Tjeckien under ett par timmar. Leden var lätt att hitta men inte alltid så lättgången, mycket högt gräs och bökig terräng ibland. A lyckades få ett getingstick, det var inte helt lyckat med halvlånga byxor på den här turen. Nästa delmål på turen var ett monument vid Bukova Hora, som berättade om massakern som utspelades här juni 1945 då 21 tyskar avrättades. De här områdena har en mörk historia med allt som hände efter andra världskriget med stora omflyttningar av människor. Den här delen av historien hade vi dålig koll på, så det har blivit ett ämne vi försökt lära oss mer om under den här resan. Efter att ha studerat monumentet så loggade vi en geocache och gick vidare för att hitta en plats för att äta lunch som inte hade fullt så mycket flugor som vid monumentet.

Efter lunchen bestämde vi oss för att avvika från den gröna leden och gå ut på cykelleden istället, det började bli rätt brant och eländigt så vi ville kunna ha lite högre tempo. Och det blev ett bra val. Cykelleden slingrades sig genom skogen och sen ut på åkrarna och fram till nästa by. Vår ursprungliga plan var att gå fram till byn Sokołowsko för att äta middag, men efter 15 km vandring insåg vi att vi inte skulle orka en vandring över bergen dit. Så vi tog en annan rutt tillbaka till Mieroszów via mindre byar. Det är också en intressant upplevelse, att studera hus och miljöer. Trots att vi inte är så långt hemifrån känns livet väldigt annorlunda här.

Totalt blev turen knappt 20 km, en intressant tur längs gränsen med fina vyer och miljöer, dock lite jobbigare än vi hade tänkt oss.

Alltid välmarkerade leder
Gränsövergången mellan Polen - Tjeckien
Vätskepaus inne på tjeckiska sidan om gränsenMonumentet vid Bukova HoraTur 2: Till Sokołowsko
Byn Sokołowsko ligger två timmars vandring över bergen från Mieroszów. Byn är en gammal spa-ort och det finns gott om spår kvar från den tiden även om storhetstiden med råge har passerat. Vi tänkte att det kunde bli en lagom halvdagsvandring, med avslut i byn för middag. Så, efter lunch utgick vi från torget i Mieroszów och började gå längs vägen tills att leden skulle gå in i skogen. Väl framme insåg vi att leden gick spikrakt uppåt, så vi började sakta klättra. Ibland var det nästan obehagligt brant, man fick hålla sig i träd och grenar och dra sig uppåt. Galet!

Sen fortsatte leden så i två timmar... Brant uppåt, en kort bit på plan mark och sen lika brant nedåt. Repetera. Det var också rätt tät skog så inte så värst mycket utsikt över bygden som vi hade förväntat oss. När vi så småningom började se tecken av byn så var vi rätt lättade över att klarat utmaningen utan att ha kanat nerför branta sluttningar. Vi firade med en öl i första restaurangen innan vi utforskade byn och loggade några geocachar.

Vi åt en välförtjänt middag på en restaurang som vi hade fått rekommenderad av våra Airbnb-värdar, Kawiarenka Smakòw. Vandringen hemåt gick vi längs vägen istället, och då tog den nog inte mer än 40 min att mer stillsamt vandra hem i fin kvällsol. Kanske inte en vandring att rekommendera, men samtidigt ett äventyr att minnas!

Det syns dåligt på bilder hur brant det faktiskt är... 


Blogginlägg från vår roadtrip genom Polen-Tjeckien-Tyskland sommaren 2019:
/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar