lördag 17 augusti 2019

Kryssning på Hjälmare Kanal

Idag bjuder bloggen på ett utflyktstips nämligen en guidad kryssning på Hjälmare kanal.  Det är Strömma som erbjuder kryssningar, onsdag-söndag under juli och halva augusti. Årets säsong är redan avslutad men kryssningarna kommer igång igen i början av juli 2020. Hjälmare kanal började byggas 1629 och är "Sveriges äldsta farbara kanal". Kanalen förbinder Mälaren med Hjälmaren.

Vi var ett stort gäng som samlades vid parkeringen vid Kungsörs tågstation, vi firade nämligen en 75-års dag så en stor del av släkten hängde med. Båten avgår bara några minuters gångväg från tågstationen. Det var fullbokat på vår tur, men ändå var det gott om plats mellan borden. I kryssningen ingår lunch och alla resenärer hade reserverade bord. Eftersom vi var rätt många så hade vi fått plats längst bak i båten vilket var toppen, vi hade ett extra utrymme bakom som passade bra eftersom vi också hade barn med kryp i benen med oss.

Båtturen tog 4,5 timme och under tiden fick vi en guidning med allehanda information om kanalen, bygden, kungar och människorna som levt här. Ibland väldigt fascinerande berättelser, och ibland lite för mycket information så man inte riktigt orkade lyssna. Under den långsamma turen blir det spännande avbrott vid de nio slussarna som man passerar, plus ett par broar som fälls upp. Framme vid Hjälmare docka kunde man gå av, eftersom båten där ska ta sig uppför tre slussar och det tar ett tag. Lite olyckligt blev det just då spöregn men det är klart vi skulle av och utforska omgivningarna ändå.

Framme vid Notholmen och kanalens sista sluss innan Hjälmaren var båtturen slut och där kom en buss och hämtade oss för att åka tillbaka till Kungsör. Alla i vårt sällskap verkade nöjda och belåtna med turen. Det är alltid roligt att få utforska nya platser i kända trakter. Själva arrangemanget funkade också bra, maten var över förväntan, turen var prisvärd, det var bra service och vi fick se fina miljöer. Så, klart värt en dagsutflykt!


/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar