onsdag 10 juli 2019

Den gamla gruvvägen i Sala

Dagen efter det traditionsenliga midsommarfirandet med släkten i Sala brukar det passa med en utflykt i området. I år valde vi att gå Den gamla gruvvägen mellan Måns Ols och Sala Silvergruva. Vi har utforskat de här trakterna många gånger förut, men det var första gången vi följde hela den Gamla Långforsvägen.

Den gamla gruvvägen är från början en transportväg där man forslade malm från gruvan till hyttor som låg runt sjön Långforsen. Fortfarande finns många spår av gruvarbete i området, och längs vägen finns dessutom en hel del skyltar som berättar mer om livet förr.

Vi valde att börja i Måns Ols och parkerade vid badet. Där följde vi först Gröna gången (och Gruvdammsrundan) längs med vattnet fram till Mellandammen. Där lämnade vi Gröna gången och fortsatte på elljusspåret fram till Grissbachs kanal och följde den fram till gruvan. Väl framme vid Sala Silvergruva var vi glass-sugna, men vi hade åkt hemifrån utan kreditkort så det blev ingen glass här. Efter att ha strosat runt en stund vid gruvan så tog vi sen Den gamla gruvvägen tillbaka. Strax efter gruvan finns första skylten som visar sträckningen av vägen och berättar mer om området. Vägen går parallellt med kanalen men en bit in i skogen förbi en del gruvhål.

Tillbaka vid Mellandammen gjorde vi en avstickare för att leta på en gammal sommarstuga som tillhört delar av släkten för många år sen, nu dessvärre helt övergiven. En annan avstickare som vi kan rekommendera är vid Ökebron där man kan följa elljusspåret till Annedal och utforska Salas Lilla Istanbul med vackra miniatyrmoskéer, mycket fascinerande! Den här gången skippade vi det och fortsatte norrut. Väl framme vid Måns Ols kunde vi konstatera att glasskiosken vid badet tog Swish, så vi kunde sätta oss på en brygga och fira vandringen med en glass.

Vacker promenad längs Gröna gången vid Mellandammen
På tillbakavägen passerade vi Gruvdammsrundan igen i höjd med Ökebron
Måns Ols, perfekt för en glasspaus

Vår rundtur blev 7 km, då med några kortare avstickare. Vägen är lättgången, mest på grusvägar och större stigar. Hela området finns fint beskrivet i en vacker broschyr med illustrationer av Bo Svärd. Broschyren verkar inte finns digitalt men finns på turistbyrån i Sala och även i receptionen vid gruvan.


/A

1 kommentar:

 1. Hej!

  Är du intresserad av att din blogg syns i flödet på bloggfeed.se och naturfeed.se? Det är naturligtvis helt gratis!

  Låter det intressant så får du gärna kontakta oss på kontakt@bloggfeed.se så kan vi ta det vidare därifrån! :-)

  Med vänliga hälsningar
  Bloggfeed-teamet

  SvaraRadera