onsdag 14 augusti 2019

Stadsvandring i Wrocław, Polen

På vår roadtrip genom Polen-Tjeckien-Tyskland hamnade vi tre nätter i Wrocław, en stad i sydvästra Polen. Vi valde staden som stopp för att den låg rätt i vår planering, men också för att den lät intressant. Wrocław var till exempel europeisk kulturhuvudstad 2016. Vi hade 2,5 dagar här som vi tillbringade mest genom att vandra runt i staden. En dag utforskade vi centrala delarna, bland annat med en Walking Tour och en dag tog vi en längre stadsvandring i utkanten av centrum.

Vi bjuder på några bilder och tips som sammanfattar vår upplevelse av Wrocław.

Vi bodde på ett mycket fint Airbnb centralt i stan, skönt att snabbt komma ner till alla sevärdheter och att kunna gå hem och vila.  
Wrocław påminner om tex Gdansk eller Krakow, men är betydligt mindre turistigt.  

Stan är full av små vättar som speglar olika situationer av livet i staden. Historien kring vättarna fick vi veta mer om på vår Walking Tour som vi gick. Vättarna började som en del av en anti-kommuniströrelse, men är nu mer sponsrade av lokala företag.
Vi kan varmt rekommendera att anmäla sig till en Walking Tour när man hamnar i en ny stad. Vi gillar mixen av historia, fakta och roliga historier. Den turen vi gick här handlade om tiden före och efter kommunismen, där vår guide också berättade personliga berättelser från sin familj. Vi gick en "Free" tur, där man själv väljer hur mycket man vill betala. 

Dagen efter vår Walking tour gjorde vi en egen längre stadsvandring. Vi hamnade då på Hala Stulecia, ett pampigt byggnadsverk som används som utställningshall. Just när vi var här renoverades hallen så det gick inte att gå in. Men vi hittade den här fontänen istället, Wroclaw Multimedia Fountain, en av de största fontänerna i Europa. Varje timme visas en koreograferad show med musik, laserljus och vatten som rör sig i takt med musiken. Vi var där mitt på dagen så då var det inte så märkvärdigt, men säkert finare på kvällen. 
En kort avstickare in på en japansk trädgård i närheten av Hala Stulecia.  
En av de mest låsbeklädda broar vi någonsin sett, det är underligt att den håller...
Vi vandrade genom en stor park, där vi gjorde en del avstickare för att leta efter geocachar. 
På väg tillbaka från fontäner och parker passerade vi ett charmigt koloniområde.  

Vi gillade restaurangutbudet i Wrocław, det fanns gott om vegetariska restauranger. Här äter vi vegoburgare på ett hippt ställe där vi säkert var 20 år yngre än någon annan på stället!
Vårt betyg då? Jo, vi gillade atmosfären i Wrocław, det var fina hus och miljöer men utan de stora turistskarorna. Så vill man utforska Polen i lite lugnare tempo så åk hit!

Blogginlägg från vår roadtrip genom Polen-Tjeckien-Tyskland sommaren 2019:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar