måndag 12 augusti 2019

Vandring i Adršpach och Teplice, Tjeckien

I norra Tjeckien i området på gränsen till sydvästra Polen ligger naturområdet Broumovsko. Här finns flera naturreservat med fina vandringar, och vi besökte två utflyktsmål Adršpach och Teplice. Båda områdena består av "stenstäder", märkliga stenformationer där man kan gå längs vandringsleder som slingrar sig fram i labyrinter mellan stenarna. Det är välbesökta resmål så det är ingen ödslig vandring direkt, men det var en spännande naturupplevelse.

Den mesta populära vandringen är Adršpach så vi såg till att vara där tidigt. Då var det luftigt på parkeringen och ingen kö vid ingången. Vi betalde 70 tjeckiska kronor var, fick en karta och började turen. Det går en rundslinga "The Big Loop" genom området på 3,5 km som de flesta följer och som vi också vandrade. Det går att göra turen ännu längre genom att vandra vidare mot Teplice och fortsätta vandringen där, men vi valde att köra bil mellan områdena.

Längs med vandringsleden fanns skyltar med namn på de olika stenformationerna, så det blev ofta en samling vid skyltarna för att försöka hitta formerna. Det är ett väldigt häftigt landskap så väl värt ett besök. Det som tar bort njutningen är väl att det är fler som också vill uppleva området, så ibland var det rätt mycket folk. Men att komma tidigt är vårt bästa tips! När vi var klara vid Adršpach runt lunchtid så var kön till entrén rätt lång.

Det går en rundslinga runt den här fina sjön också, men den skippade vi

Den ursprungliga entrén till området, när man på 1800-talet byggde gångar, trappar och broar genom stenarna. "Älskarna"
"Borgmästaren och borgmästarinnan"I norra delen av Adrśbach kan man åka båt på en liten sjö, det kändes överskattat så vi nöjde oss med att klättra upp och titta på sjön istället

Efter första upplevelsen åkte vi vidare till Teplice, ett mycket mindre besökt område. Här var det inte alls många bilar på parkeringen. Vi började med en lätt lunch och gick sen rundslingan här också, som är 6 km. Samma typ av landskap, här var det dock en längre vandring innan man kom fram till stenformationerna. Men det som var intressant här var trånga gångar som en labyrint där man trängde sig fram längs klippväggarna.
Om ni har vägarna förbi så kan vi varmt rekommendera den här upplevelsen! Hade vi gjort om turen hade vi kanske valt att vandra längre och gå mellan de två områdena för att få uppleva vildare natur också. Det går tåg mellan byarna så det hade säkert gått att vandra åt ett håll och ta tåget tillbaka till bilen efter det.

Blogginlägg från vår roadtrip genom Polen-Tjeckien-Tyskland sommaren 2019:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar