söndag 15 juli 2018

Ingegerdsleden etapp 3: Eds kyrka - Rosersbergs slott

Efter att ha avslutat etapp 2 vid Väsby station så fortsatte jag nästa dag vid samma plats. En etapp genom bekanta trakter med mycket skog och natur.

Etapp 3: Eds kyrka (Väsby) - Roserbergs slott 
Sträcka: 14 km - enligt boken Ingegerdsleden, 24 km - enligt min vandringsapp (då startade jag vid Väsby station, gjorde en avstickare till Runsa och avslutade med en promenad till Roserbergs station).
Temat för dagen: Bekymmerslöshet

Min tredje vandringsdag började ett par kilometer in på etapp 3 vid Upplands Väsby station. Vid stationen börjar en cykelbana som direkt leder ut till fälten runt Väsbyån. Här kan man inspektera ett vikingaskepp som ska visa hur högt vattennivån en gång i tiden var. Jag tog en tur i den gamla Barockparken som tillhört Stora Wäsby säteri, idag är den rätt vildvuxen. Precis efter parken hittade jag en källa, men eftersom jag precis börjat gå behövde jag inte fylla på något vatten ännu.
Långbrittas källa, med en vacker skulptur. Här rann vattnet för fullt trots torkan.

Leden fortsatte under järnvägen och sen under E4 mot Hammarby kyrka och sjön Fysingen. Kyrkan var stängd men jag tog en kaffepaus på en bänk i skuggan. Efter kyrkan var faktiskt leden märkt, jag antar att det är för att det är kyrkans mark. En kort bit efter kyrkan kommer nästa källa, trefaldighetskällan. Jag provsmakade vattnet och andades en stund innan jag gick vidare, med ett kort stopp för toabesök på Löwenströmska sjukhuset.

Vackra stenstolpar runt om i Väsby kommun


Hammarby kyrka

Här var det tydligt vart jag skulle gå

Rofylld plats vid Trefaldighetskällan
Ett bra stopp för att gå på toa och fylla på vattenflaskor

Efter Löwenströmska lämnar leden stadsmiljön och går ut på landsbygden mot Verka och Runsa. Här har vi varit och vandrat och geocachat flera gånger så här känner jag igen trakterna. Till exempel har vi utforskat Verka fornborg och geocachat runt Runsa. Jag satte kurs mot den fina rastplatsen ner mot Oxundasjön som jag tänkte blev ett bra lunchstopp. Sist vi stannade här var det mitt i vintern, men idag i värmen var jag tacksam för skuggan från träden.

Efter lunchpausen bestämde jag mig för att göra en avstickare till Runsa slott och kulturstigen mot Runsa skeppsättning och fornborg. Det var ju en hyfsat kort etapp så jag tyckte jag kunde kosta på mig en liten omväg. Runsa slott var väl något av en besvikelse, slottet är privatägt och det gick inte att ens beundra på håll pga alla skyltar med Privat och kameraförbud. På vägen tillbaka vek jag in på stigen mot fornborgen. Men nu kände jag av värmen, jag kände mig yr och illamående. Så framme vid skeppsättningen (som är väl värd ett besök) vilade jag i skuggan en stund, drack vatten och åt salta nötter. Efter ett tag kändes det bättre, men jag skippade att besöka fornborgen. Som geocachare har vi under årens lopp besökt mängder med fornborgar så det kändes okej att missa den här. Kanske kommer tillbaka en annan gång, det fanns gott om geocachar i området som jag på den här vandringen helt valt att strunta i.

Rastplatsen vid OxundasjönRäddningsverkets träningsområde i Roserberg, på väg mot Runsa
Fin träbro

Jag hade ett vagt minne av att vi varit här med barnen någon gång och vilat i ett lusthus av något slag, och voilá runt ett hörn så hittade jag ett lusthus i miniformat
Vackra vyer mot Runsa
Runsa kulturstig på väg mot fornborgen, det sitter en skylt längs vägen där stigen börjar
Här i skeppsättningen blev det en paus

När jag vilade vid Runsa surfade jag fram öppettiderna till Rosersbergs slott och insåg att kaféet hade öppet. Då fick jag ny energi och ställde in mig på en fika, vilket gjorde sista etappen lättare att gå. Jag gick förbi Rosersbergsbadet som var fullt med folk den här soliga dagen och sen in i parken vid slottet. Firade med en kaka och vilade benen innan det var dags för att ta slutspurten mot pendeltåget.
Inte så inspirerande avslutning på en lång vandringsdag men med socker i kroppen gick det bättre
Läs mer om våra vandringar på Ingegerdsleden:
/A

2 kommentarer:

  1. Kul med fina bilder! Har själv kommit till Upplands Väsby och är på väg mot Löwenströmska sjukhus

    SvaraRadera
  2. Tackar! Trevligt att vara ute på pilgrimsvandring. Jag har ju fortfarande två etapper kvar, tack för påminnelsen - det ska jag försöka hinna med i sommar.

    SvaraRadera